Каньон на водопадитеКаньонът на водопадите е разположен в най-южните части на България, на по-малко от 10 километра от границата със съседна Гърция. Намира се в непосредствена близост до Смолян. Ще го откриете веднага щом напуснете планинския град, тръгвайки в посока запад, по пътя за близкото село Мугла.

Мястото е изключително лесно достъпно, а поради голямата му приближеност до оживения туристически център, то може да бъде посетено дори и пеш. При това, едва ли ще ви се наложи да вървите твърде много, независимо коя част на Смолян е отправната ви точка.

Разбира се, винаги е за предпочитане да стигнете до самия резерват с автомобил, пазейки своите сили за разходката сред дивата природа след това. Все пак маршрутът край каньона не е кратък и за да го обходите от край до край ще са ви нужни няколко часа.

Римския мост бележи началото

Началото на туристическия маршрут, който ще ви покаже Каньона на водопадите в пълната му прелест, се бележи от един стар, изключително масивен и достолепен каменен римски мост. Достигайки него, вие сте на прага на един от най-красивите резервати в страната – Сосковчето.

Мостът преминава над не много голямата Еленска река, която обаче компенсира малките си размери със своя бурен характер. Тя стремглаво излива ледените си води през поредица от каскади.

Малко след всеки водопад реката временно се успокоява, само и само за да излее водите си с бясна скорост при следващия скок, който понякога е на само няколко десетки метра разстояние.

Пеш през каньона

Предимството на тази уникална по рода си каскада от водопади е това, че през нея преминава изключително лесна и приятна за обхождане еко-пътека. Както вече споменахме, тя следва течението на Еленска река.

Този маршрут предлага възможността да се насладите на красотата на планинския пейзаж, на чистия въздух, на свежестта на гъстите борови гори и на успокояващия ромул от спускащата се по скалите вода.

Най-вълнуващо е когато попаднете на някое място, където реката временно се успокоява. Там често над самата вода преминават мостчета от масивни дървени трупи, които създават уникално усещане за контакт с природата.

Именно на тези места сте най-близо до водата и можете лесно да докоснете с ръка нейната кристална повърхност.

Всъщност, тези мостове са само за удоволствие на туристите, защото няма никаква обективна причина, която да кара хората да преминават от едната към другата страна на реката. Единственият мотив е да се изпита удоволствието от разходката над нейните чисти и студени води.

Местността се смята за една от най-прелестните в цяла България и е една от причините, поради които Родопите са описвани като най-красива от всички български планини.

Богата флора и фауна

Докато много места в страната могат да се похвалят с богатото разнообразие от растителни видове, тук ще имате удоволствието да се насладите и на огромното богатство на животинския свят.

Действително, местната фауна е доста впечатляваща, като има много голяма вероятност редки птици, бозайници, влечуги и безброй видове насекоми ще пресекат пътя ви докато се наслаждавате на разходката си, открадвайки за миг от вашето внимание.

Сред най-големите и внушителни представители на животинското царство в околността са мечките, които макар да се появяват рядко пред очите на туристите, все пак са част от животинския свят на резервата.

Повече от 40 водопада

Между 40 и 50 е броят на водопадите в този каньон. Един от друг по-красиви, те са разположени през различно разстояние. Докато някои се намират в непосредствена близост, то при други в каскадата дистанцията е значително по-голяма.

Същото се отнася и за височината им. При някои тя е едва няколко десетки сантиметра, което ги прави да изглеждат по-безопасни дори от градски фонтан. При други, обаче, водата се спуска стремително измежду стръмните скали, правейки спиращи дъха маневри.

Най-голям от всички водопади в каскадата е Орфей. Той се спуска от доста голяма височина. Неговите студени и прозрачни планински води пропадат от височина 68 метра.

Това прави гледката за фотографи и обикновени наблюдатели доста вълнуваща. В същото време, трябва да бъдете и много предпазливи и да спазвате очертанията на пътеките, защото има риск да се подхлъзнете или да пропаднете ако се доближавате прекалено до някой от бързеите в каньона.

Кога да посетим мястото

Счита се, че най-добро време от годината, в което да посетим Каньона на водопадите, това е късната пролет или началото на лятото. Най-красив и привлекателен за туризъм е съответно месец юни. От една страна, мястото се намира в Южна България, което предполага, че месецът би трябвало да е доста горещ.

От друга страна обаче, каньонът е разположен насред Родопите, непосредствено на запад от град Смолян. Голямата надморска височина, която на места надхвърля 1600 метра, предполага, че тук ще останете пощадени от летните горещини и по-скоро ще с насладите на приятни температури достигащи около 24 – 25 градуса на сянка.

Ако месец юни не ви устройва, тогава другата най-добра възможност пред вас е юли. Разликата не е много голяма, само температурата е малко по-висока. Тук, обаче, няма да ви тормозят нетърпими жеги. Термометрите на сянка рядко показват над 26 градуса, което е доста приятно за прекарване на часове наред сред красотата на природата.

През зимните месеци

Тъй като тук надморската височина е доста голяма, през зимните месеци често се образува дебела снежна покривка. Това прави маршрута край водопадите изключително рисков и неподходящ за обхождане.

Ето защо е добре през най-студените месеци да избягвате посещения на това място и вместо това да ги оставите за по-топлите месеци от годината. Зимните температури тук могат да са доста ниски, което създава рискове и от измръзване докато сте сред природата.

През есента

Каньонът на водопадите притежава необикновен магнетизъм през есента. Тогава често се появяват мъгли, които се стелят край бреговете на Еленска река, прокрадвайки се между дърветата някак мистериозно.

Над околния пейзаж се стели все по-дълбока тишина, която се нарушава единствено от шума на бързите речни води. Предимно иглолистната растителност се разнообразява от широколистни дървета, които преминават през различни нюанси на оранжево, жълто и червено, формирайки контрастна цветна мозайка насред зелените борове.

Ако това е вашият избор на сезон за разходка до Каньона на водопадите, носете си топло облекло. Времето през есента тук може да бъде доста своенравно, а температурите лесно могат да паднат и под нулата.