Описание

Боженица е българско село, което се намира в централната част на страната. Разположено е в района на Предбалкана на западната Старопланинска зона. По данни на ГРАО към 2015 година в селото живеят 128 души.

Местоположение на Боженица

Намира се в Община Ботевград и Софийска Област. Разположено е в южното подножие на рида Гола глава, част от Старопланинската зона. Южно от селото преминава течението на река Бебреш. От север, изток и запад се издигат планински върхове, които обграждат селото.

През него преминава третокласен републикански път. Най-близките населени места са Липница, Елов дол и Новачене.

Туризъм в Боженица и района

Селото разполага с една вила, която има 13 места. В нея се предлагат луксозни и модерни стаи, съчетани с автентичен стил и традиционна кухня.

Близостта на селото до планината дава възможности за пешеходни и велосипедни разходки, а преминаващата река е подходяща за риболов и къпане.

Наблизо има редица забележителности, а също и конна база.

Забележителности, които да видите

В центъра на селото се намира църквата „Света Петка“, която е изградена през 1834 година. Тя се помещава в сградата на бившето килийно училище, което е и първото в района. Реставрирано е през 2006 година и в момента е филиал на историческия музей в Ботевград.

Наблизо се намира крепостта Боженишки Урвич, разположена в Стара планина. В нея е намерен скален надпис от управлението на цар Шишман. Той представлява уникален исторически паметник, който е запазен и до днес. В кулата на крепостта има таен изход от нея, а освен това има и малка скална църква, водохранилище и скално жилище.

До село Скравена се намира едноименният манастир „Свети Николай Мирликийски“. Смята се, че е изграден по време на Второто българско царство, но бива разрушен по време на османския период. Бива изграден и разрушен още веднъж. За последно е обновен през 1930 година и до днес е запазен. Към днешна дата той е недействащ, но в него са запазени уникални древни стенописи.

На 5.5 км от Боженица се намира един от най-големите манастири в региона – Чекотинският манастир „Свети Архангел Михаил. Той е разположен по поречието на река Малък Искър. Датиран е от Второто българско царство и е свързан със съдбата на Урвичката крепост, намираща се наблизо.

Друга интересна крепост е Боровец, която се намира в едноименната местност и е на 9 км от Боженица. В момента са запазени останки от нея, а след направени разкопки са намерени фрагменти, които доказват, че на това място е живяло тракийско племе от първото хилядолетие преди Христа до 6 век. Стратегическото местоположение на крепостта Боровец ѝ е позволявала да наблюдава останалите крепост наблизо – Острома, Чертиград и Урвич.

Може да се разходите и до намиращия се наблизо град Ботевград, където може да разгледате местните забележителности.

История на селището

Историята на селището е свързана с намиращата се наблизо крепост Боженишки Урвич. В нея е открит и запазен уникален скален надпис от цар Иван Шишман. Въпреки това се смята, че крепостта се е използвала още от късната античност.

Първите сведения от османския период са в турски данъчен регистър от 1607 година, когато селото се споменава под името Божениче.

След освобождението то влиза в територията на новосъздаденото Княжество България. През 1897 година в селото се открива читалището „Саморазвитие“. Към него се изгражда и библиотека. В добавка с училището и църквата, селото се превръща в културно-просветен и религиозен център на населението, както на Боженица, така и на околните села.

През 1904 година се създава селска кооперация, която помага значително на членовете си да осъществяват търговска дейност. До 1926 година селото вече разполага с телефонна и телеграфна станция, основно училище, както и прогимназия. В селото тече и промишлена дейност, като то притежава модерна мелница и дъскорезница.

През годините на социализма Боженица се превръща в селскостопански център, като в него се отглеждат предимно едър и дребен добитък, както и овце.