Описание на Кирково

Кирково е малко българско село, което е разположено в южната част на страната, в непосредствена близост до границата с Гърция.

Населението му наброява 724 души, според статистиките на ГРАО за 2015 година. Основните религиозни общности в селото са източноправославни християни и мюсюлмани. Кирково не разполага със собствена църква.

Ако търсите място, което да е разположено в планината, да предлага страхотни възможности за туризъм, но в същото време да е близо и до границата с Гърция, то едва ли има по-добро място, което да отговаря на тези изисквания от Кирково.

Къде се намира селото

Селото е административен център на едноименната Община Кирково и се причислява към Област Кърджали.

Кирково е близо и до граничния контролно-пропусквателен пункт Маказа-Нимфея, който се намира на 14 километра.

Географски селото е разположено в областта на Източните Родопи и по-конкретно върху северните склонове на планинския рид Гюмюрджински снежник. През него преминава реката Къзълач, позната още и като Чорбаджийска река.

Само на няколко километра източно от Кирково преминава първокласният републикански път 5.

Най-близките населени места са Завоя, Горно Кирково, Дружинци, Априлци, Шумнатица, Домище, Орлица и Джерово.

Какво представлява туризмът в Кирково

Туризмът е основният двигател на местната икономика и не е изненада, че в селото съществуват 5 хотела, 3 къщи за гости и едно ваканционно селище. За село с население от под 1000 души, това не е никак малко.

Както виждате, възможностите за отсядане са многобройни, а кое място ще изберете за вас и вашето семейство, зависи изцяло от вашите лични предпочитания. Ние ви уверяваме, че което и да изберете, няма да сгрешите.

Разположено в прекрасните Родопи, селото предлага много чист въздух и спокойна обстановка. Перфектната комбинация за „ескейп“ от забързаното ежедневие на големия град.

Намиращият се наблизо граничен пункт пък ви позволява да отскочите набързо до съседна Гърция и да се възползвате от огромните туристически възможности там.

Забележителности, които може да посетите

В съседното село Шумнатица може да посетите една изключителна забележителност – традиционни каменни воденици, използвани от българите от векове наред.

Едната от водениците дори е действаща, а местните селяни я използват редовно, за да си смелят брашно. По техните думи, смляното брашно от камък е далеч по-вкусно.

На около 5 километра от Кирково пък може да посетите уникалните „Скални костенурки“. Представляват скални обекти, чийто външен вид изключително много наподобява на костенурки.

Редица учени са изследвали обекта и според някои от тях на това място е съществувала цивилизация преди повече от 7 000 години, а скалните обекти са изкуствено създадени, най-вероятно като каменно светилище или дори обсерватория.

Ако сте почитатели на историята, на разстояние от близо 9 километра в село Подкова може да откриете една от най-старите джамии в България – Джамията на Седемте моми.

Легендата гласи, че джамията е построена за една нощ от седем момичета, чиито възлюбени не са се върнали от война.

Уникалното при тази джамия е, че за строежа ѝ не е използван нито един пирон. Неслучайно тя е обявена за паметник на културата, но в същото време е и действаща.

В околността на Родопите има още много природни забележителности, които може да посетите, а немалка част от тях са свързани с тракийското наследство по нашите земи.

История на Кирково

Старото име на селото е Къзла ач. Предполага се, че е възникнало по време на османския период.

Кирково остава във владение на Османската империя едва до Балканските войни (1912-1913 г.), когато България отвоюва тези територии и селото става част от българската държава.

На 26 март 1914 година то е превърнато в Община Кирково, като част от Гюмюрджинската околия.