Описание

Добърско е българско село, което се намира в планински район, в югозападната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 609 души.

Местоположение на Добърско

Географски селото е разположено в южните поли на Рилския масив, на надморска височина от 1050 метра. Административно селото принадлежи към Община Разлог и Област Благоевград.

През територията на Добърско преминава река Клинец, която е приток на река Клинощица.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, а най-близките населени места са Горно и Долно Драглище, Белица, Баня и Годлево.

Туризъм в селото

Селото разполага с един семеен хотел и три къщи за гости. Хотелът предлага леглова база от 50 места. Разположен е в полите на Рила планина. От него се откриват невероятни гледки към заобикалящите Пирин, Рила и Родопите. Хотелът предлага удобства като лоби бар, сауна и външен басейн, а освен това има и механа, в която се предлагат домашно сготвени специалитети и традиционна българска кухня.

Най-голямата от трите къща за гости ви предоставя леглова база от 25 места и невероятно автентично преживяване в едно традиционно разложко село. Механата на къщата е основната атракция в нея, като може да опитате най-различни традиционни български ястия, както и традиционни местни гозби, сготвени по запазени рецепти.

Забележителности, които да посетите

Основната забележителност в селото е средновековният храм Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат. Манастирът е изграден през 1614 година, а в църквата му има уникални стенописи с нетрадиционни мотиви. Аязмото на храма също привлича посетителите, заради легендите че е лечебно.

Близо до селото се намира водопадът Щрокалото. Той е изключително красив, а водният му пад е близо 30 метра. Водопадът е лесно достъпен от двете си страни.

На около 7 км се намира мегалитното тракийско селище Свети Георгьова скала. Разположено е край село Бачево. Според легендите от това място е скочил Свети Георги, който получава крила на коня си и оцелява. На мястото на скалата в днешно време има параклис.

Едно от най-красивите места в района е местността Голак, която е разположена само на 3.5 км от него. Намира се на хълм над Разлог и се посещава от жителите и гостите на града заради невероятната гледка, която се разкрива от нея – Разложката котловина и трите планини – Родопите, Рила и Пирин. Изградена е екопътека в местността, която предлага и места за отдих и наблюдение, а най-големият атракцион е изградената 12-метрова кула за наблюдение, от която се вижда най-добре въпросната гледка.

История на Добърско

Районът на днешното село е населяван още от римско време, а доказателство за това са останките от римска пещ за тухли и керемиди, открити в покрайнините му.

Първото писмено сведение за селището е в Рилската грамота на цар Иван Шишман от 1378 година, където то се споменава под името Гнидобрадско. Уточнява се, че селото е подвластно на Рилския манастир.

Друго писмено сведения за селото намираме в джелепкешански регистър от 1576 година. Там то е отбелязано като вакъфско село под името Гнидобронска.

Към началото на 18 век селото се превръща в икономически лидер в Разложката котловина, поради значителното население, което се заселва в него, в резултат на процесите на насилствено потурчване в разложката област.

През 1876 година в Недобърско, както е тогавашното му име, е основан български революционен комитет, начело с Вельо Чергов.

След освобождението селото остава под османска власт. По време на Кресненско-Разложкото въстание (1878-1879) то бива опожарено и разграбено.

Едва през 1913 година жителите на Недобърско дочакват освобождението от Османска власт, по силата на Букурещкия мирен договор. Година по-рано, през 1912 година, селото получава днешното си име – Добърско.