Описание на Силистра

Силистра е средноголям български град, който се намира в североизточната част на страната. Той е със статут на областен и пристанищен град, тъй като е разположен на брега на река Дунав.

Населението му към 2015 година наброява 37 923 души, според данните на ГРАО, а към края на 2019 година Националният статистически институт отчита спад в броя на жителите до 30 983 души.

Силистра всъщност е стар град с антична история, голяма част от която е запазена и до днес в редица културно-исторически забележителности.

Празникът на града се отбелязва на 14 септември всяка година (Кръстовден), а официално този ден е обявен за празник през 1992 година.

Някои от най-популярните силистренци са историкът, политик и бивш вицепремиер Веселин Методиев, видният възрожденски книжовник Партений Павлович, израелският дипломат Аврам Шарон, революционерът Капитан дядо Никола и други.

Къде се намира Силистра и как се стига до там

От административна гледна точка Силистра се намира в Община и Област Силистра, чийто административен център е. Той е един от 28-те областни градове в България и се нарежда на 26-то място по този показател.

От географска гледна точка градът е разположен в североизточната част на България и западната част на историко-географската област Южна Добруджа, точно на брега на река Дунав.

Няколко транспортни възела осигуряват свързаността на града към останалите части на страната – това са първокласният републикански път 7, второкласните пътища 213 и 215, ЖП линията, свързваща Силистра с линията Русе-Варна при Самуил, както и местното пристанище.

Най-близките населени места са Калипетрово, Айдемир, Ценович, Полковник Ламбриново и Смилец.

Какво представлява силистренският туризъм

Градът разполага с добре развит туризъм. В Силистра може да отседнете в някой от 15-те хотела или 5-те къщи за гости, които са на разположение.

Тук ще откриете много съвременни забавления като ресторанти, барове, мол и магазини. В същото време Силистра разполага и с богато културно-историческо наследство.

Разположението на Дунав пък придава допълнително романтично усещане за посетителите на града и допринасят за приятното преживяване тук.

Силистра предлага едно различно изживяване и определено туристите няма да сбъркат, посещавайки града.

Забележителности в Силистра, на които трябва да обърнете внимание

За добрия тонус препоръчваме да се разходите в Крайдунавския парк в града, който се намира точно до брега на реката.

Този парк е може би най-красивата забележителност на Силистра и със сигурност е любимо място за всички жители и посетители на града.

Ако искате да се потопите в културно-историческото наследство на Силистра, тогава задължително трябва да отскочите до местния Исторически музей.

В него е съхранена историята на града и околностите още от дълбока древност до ден днешен. Самият музей също е един от най-старите в страната, като отваря врати на 11 януари 1899 година.

В музея има две основни експозиции – етнографска и археологическа, в които може да видите редица паметници на римската и средновековната българска култура, някои от които са със световно значение.

Близо до града пък ще откриете още едно парче от богатата силистренска история – това е античната и средновековна крепост Дръстър, част от Националния архитектурно-археологически резерват Дуросторум-Дръстър-Силистра.

Тук може да видите с очите си останките от античното селище с огромно стратегическо значение за Римската империя Дуросторум, което в превод означава „яка крепост“.

Друга крепост в района, която задължително трябва да видите, е Меджиди табия. Тази крепост се намира южно от днешна Силистра и някога е била част от фортификационната система на Османската империя.

Крепостта е активно използвана както по време на Кримската война (1853-1856 г.), така и по време на Руско-турската война (1828-1829 г.).

Името ѝ идва от посещението на султан Абдул Меджид I през 1847 година – в негова чест крепостта е кръстена Меджиди табия.

История на Силистра в кратък вариант

Трудно би било да съберем една хилядолетна история само в няколко реда, но все пак ще се опитаме да представим историята на Силистра в максимално опростен вариант.

Градът е много стар – смята се, че е основан някъде около 5000 година преди Христа от тракийски племена.

По време на своята мащабна експанзия на Балканския полуостров Римската империя завладява града и основава античен град на негово място под името Дуросторум. Това се случва през 106 година след Христа.

Римският император Марк Улпий Траян настанява XI Клавдиев легион на територията на града – по онова време това е една от най-елитните бойни единици на Римската империя.

През 169 година Дуросторум получава статут на муниципиум или самоуправляващ се римски град.

В периода 2-6 век градът се превръща в стабилна крепост и е основен форпост на Римската империя срещу настъпващите варварски племена.

През 6 век византийският император Юстиниан I издава заповед стените на крепостта да бъдат обновени, с което засилва значението на града в новосформираната Източна римска империя (Византия).

Макар други императори като Ираклий и Фока също да доукрепват крепостта, през 7 век градът бива превзет от армиите на новосъздадената държава от Аспарух България.

Новите господари на тази крепост я кръщават със славянизирания вариант на досегашното Дуросторум – Дръстър.

В епохата на Средновековието градът на няколко пъти сменя собствеността си между българската държава и Византийската империя.

Независимо под чие управление се намира, тази крепост винаги е играла важна роля в културно, стратегическо и отбранително отношение.

Дори след завладяването на крепостта от османските турци през 1388 година градът отново е укрепен от страна на новите завоеватели и дори се превръща в столица на новосформирания Силистренски вилает.

През почти целия османски период Силистра е процъфтяващ османски град и ключова за империята крепост, която заедно с крепостите Варна, Шумен и Русчук (Русе) образуват изключително важен крепостен четириъгълник, който служи за отбрана на този край на османските територии.

По време на Руско-турската война от 1828-1829 година градът е превзет от армиите на Руската империя и остава в тяхно владение чак до 1833 година.

Още в началото на Руско-турската война от 1877-1878 година градът е обсаден от руснаците и предаден от османския гарнизон, който се намира в него.

Тежък период идва за Силистра след края на Междусъюзническата война от 1913 година. По силата на подписания Букурещки договор градът, заедно с цяла Южна Добруджа, преминава в територията на Румъния.

Едва през 1940 година и благодарение на сключената Крайовска спогодба, Южна Добруджа е върната на България и Силистра отново се превръща в български град, макар и пограничен.

В периода на социализма, както все по-голям български град, Силистра също се развива като индустриален и промишлен център, както и като значим областен град.