екскурзия мантон цена

Мантон е малък френски град с население от малко под 30 000 жители. Той е разположен в изключително красива и живописна местност, непосредствено до границата с Италия. Градът се намира на самия бряг на Средиземно море и е заключен между лазурната морска шир на юг и стръмно спускащите се към брега склонове на Алпите.

Градът е уникално красив без значение от какъв ъгъл ще го погледнете. От към морето виждате как се издига амфитеатрално по стръмните алпийски склонове нагоре, а ако погледнете от към брега, то тогава имате уникалната възможност да се насладите на тази изключително живописна местност от птичи поглед.

Градът е определено доминиран от старинна архитектура, която му придава очарователен исторически облик. Много от сградите са построени преди повече от век, така че можете да почувствате духа на отминалите времена. Цветовете, в които са оцветени са в топли оттенъци на прасковено, бежово, оранжево, жълто и розово, които заедно създават на града топъл и приветлив облик.

Имайки предвид особеностите на релефа тук, улиците криволичат в най-неочаквани посоки, следвайки извивките на планинските склонове и хълмовете, а не някаква логическа посока, както е в по-новите градове. Градът е от онези малко места по света, където все още силуета се доминира от стърчащите над околните постройки църковни камбанарии и кули.

Те се издигат величествено над околните керемидени покриви, които смайващо с приличат един с друг.

Тихо и спокойно кътче

екскурзия мантон спокойно кътче цена

Мантон е едно от малкото места по Френската ривиера, където човек все още може да намери изключително спокойствие и тишина, далеч от шума на големия град. Обикновено в тази част на Европа туристическият наплив е добил нереални размери, така че места като това вече почти не се откриват.

Мантон обаче е едно от малкото, на които можете да си починете наистина, да се разтоварите от напрежението, шума и динамиката. Важно е да се отбележи, че тишината и спокойствието ни най-малко не означават, че Мантон е скучно място.

Тъкмо обратното – тук можете да намерите цял куп възможности за развлечение, които далеч надхвърлят малобройното население на града.

Тук можете да намерите лъскави бутици за пазаруване, прекрасни кафенета и ресторанти, в който се предлагат уникално вкусни френски специалитети, музеи на различна тематика и какво ли още не. В допълнение градът е разположен само на няколко минути път от съседна Италия, което прави възможно пътуването до там дори и само за да изпиете чаша кафе за час.

По улиците на града се носи типичното френско средиземноморско усещане, което е направило френският начин на живот легендарен. Хората се разхождат безгрижно, сякаш нямат никакви проблеми и се наслаждават максимално на това, което красивия град им предлага.

Морето предопределя всичко

Подобно на всеки дру френски град, най-важните забележителности на Мантон са около брега на морето. Именно тук идват за да изпият следобедното си кафе местните и туристите и именно тук е най-доброто място за разходка и почивка. Писъкът на чайките е единственото, което нарушава спокойната атмосфера, освен ако не се появите тук в късния следобед, когато глъчката идва от към прекрасните крайбрежни заведения.

Тук няма да се натъкнете на куп огромни и модерни хотели, което е класика за други европейски страни. Тук туристите най-често отсядат в сгради, които са с исторически характер и са трансформирани в луксозни хотели. Всъщност човек няма как да почувства напълно духа на това място ако не отседне в именно такъв тип хотел, който ще го накара да се почувства в друго време.

Времето в Мантон

Сгради от лимони

Манон е известен с много неща, но едно от тях несъмнено е местния клима. Субтропичен със средиземноморски характер, той позволява на местните жители и туристите да прекарват на вън под открито небе много голяма част от годината, като същевременно се наслаждават на комфорта, който температурата носи дори и на най-претенциозните.

Летата в Мантон предопределят характера на града, тъй като именно това е пиковият сезон от годината. Всички туристи идват през този период, като през останалата част от годината техният брой действително сериозно намалява.

Тук летата са доста дълги, като първите летни горещини започват през май. Разбира се, тук трудно можем да говорим за някакви нетърпими жеги, защото реално дори и най-топлите дни от годината трудно надхвърлят 30 градуса. Високите температури се задържат приблизително до към края на септември, като след това се усеща смяната на сезоните.

За щастие, тук Алпите предпазват от студени ветрове, които иначе биха могли да достигнат до тези места към зимните месеци от годината.

Говорейки за зима, тук няма истински студ и мраз, какъвто може би асоциирате с тази дума. Тук зимните температури са между 5 и 10 градуса нощем и около 13 през деня. Можете съвсем спокойно да излезете навън и да си направите една великолепна разходка дори и в разгара на зимния сезон и то без да ви тревожи студа.

Тук обикновено времето е доста слънчево даже и през зимата. Най-често зимните дни са безоблачни, макар че се мръква рано и слънцето сипе щедро лъчите си само около обяд. Времето в Мантон никога не е твърде ветровито. На практика особеностите на релефа правят мястото доста добре защитено от студени ветрове. Същото се отнася и по отношение на валежите.

Те тук са в съвсем разумни граници и обикновено не падат в прекомерни количества.

Най-често повечето дъждовни дни се случват през есенно зимния сезон, макар че и през лятото може да падне по-обилен валеж. Въпреки това, през зимния сезон може да вали по два или три дни без да спре, докато през летния сезон валежите траят не повече от половин или един час.

Недостатъци

Мантон като всяко друго място понякога си има своите недостатъци, но ако сте добре запознати с това място, то можете да се насладите само на хубавите му страни и на удоволствието от пътуването. Основният недостатък тук е този, че цените на повечето заведения са много високи, което се обяснява с по-бутиковия и луксозен характер на тази туристическа дестинация.

На фона на това, може да се каже, че порциите с храна са по-малки от тези, които може би очаквате за да се нахраните както си му е реда. За да избегнете това, можете да направите няколко неща.

На първо място, имайте предвид, че само на няколко километра от другата страна на границата се намира Италия, където кулинарните навици са доста различни. В Италия доста се набляга на количеството и подобни гурме маниери на хранене, каквито можете да откриете във Франция, тук не минават.

Друга опция е да излезете извън Мантон и да се насладите на селските райони в близост до града. Тук без проблем можете да си похапнете царски и то без да харчите твърде много.