Описание

Батак е български град, намиращ се в Южна България, с население от малко над 3 300 души.

Той е известен с със своята печална история след Априлското въстание от 1876 година, когато османските власти влизат и масово избиват българското население. Събитието остава в историята като Баташкото клане.

Местоположение на Батак

Административно Батак е център на едноименната община, която е част от Област Пазарджик.

Градът се намира в Западните Родопи в долината на Стара река, която минава около него. Той е заобиколен от хълмове от всички страни, които са по-високи от него с между 100 и 200 метра, наречени:

  • Петрово бърдо
  • Кънева борика
  • Свети Георги
  • Царюв комин
  • Кадино бърдо
  • Галагонката
  • Пискилева скала
  • Бучете

До града се намира и Баташката планина, както и Чепинската река, язовир Доспат, река Въча и Доспатската река. Наблизо се намира и защитената местност „Баташки снежник“.

Най-близките градове до батак са Пещера (15 км), Ракитово (15 км), Велинград (27 км) и Пазарджик (35 км).

Туризъм в града

Туризмът е добре развит в града, който разполага с няколко хотела, два от които семейни, няколко семейни къщи и къщи за гости. Градът разполага и с един ресторант.

Батак е подходящо място за тиха семейна почивка близо до планината, а историята и забележителностите го дават предпоставки за незабравимо изживяване.

Забележителности в и около Батак

Градът е част от Стоте национални туристически обекти на Българския туристически съюз. Историческият музей в града също, като в него се предоставя и печат. Той е създаден през 1956 година и обхваща още няколко комплекса. Един от тях е Църквата-костница Света Неделя, в която са запазени костите на избитите българи след Априлското въстание. Другите неща принадлежащи към Историческия музей са Балиновата и Шаровата къща, които са превърнати в етнографски музеи.

Язовир Батак и местността-курорт „Цигов чарк“ са друга значима забележителност около града. Те се намират на 7 км от него и са приятно и спокойно място за отдих по всяко време на годината. В курорта има възможност за отсядане, както в хотели, така и в къщи за гости. Язовирът е подходящ за риболов и водни спортове. Наблизо е и еко къмпингът Батак, който се намира до язовира.

История на селището

В околностите на града са намерени най-разнообразни археологически обекти като славянски, византийски, тракийски и римски крепости, над 10 манастири, тракийски могили, черкви, римски мостове и прочие. Поради липса на сведения е трудно да се определи кога точно възниква днешен Батак.  Настоящето си име той получава по време на османското владичество, като се предполага, че то е потурчена форма на тогавашното наименование на селището – Батево.

През епохата на Възраждането селището се превръща в основен център на българските възрожденци, благодарение на географското си положение, което позволява на жителите му да съхранят християнската си вяра, за разлика от другите селища в Родопите, които биват насилствено ислямизирани. В много силен отрасъл се превръща дърводобивът.

След Априлското въстание от 1876 година, османските власти, предвождани от Ахмед ага Барутанлията, извършват масово клане над българските жители на селото. Смята се, че около 5 000 души биват избити.

След освобождението Батак остава в пределите на Османската империя чак до 1912 година, когато областта преминава в Царство България в следствие на Първата Балканска война.