екскурзия марсилия цена

Марсилия е разположена в централната част на френското средиземноморско крайбрежие и играе ролята на врата към Френската ривиера. Градът е обърна на запад, изпращайки последните слънчеви лъчи вечер, които обагрят белите сгради на града в оранжеви и топли нюанси.

По светлите си цветове Марсилия малко напомня за мароканския град Казабланка, а по-оскъдната зеленина по градските улици подсилва това усещане. Макар и прелестно красива, Марсилия е различна от Ница.

Макар и предлагаща разкошна архитектура и богата история, крайбрежни крепости и широки булеварди, Марсилия е по-голяма и натоварена, като това съответно се дължи и на факта, че този град с население от милион и половина играе водеща роля в богатата френска икономика.

Климат на Марсилия

екскурзия климат марсилия

Марсилия има топъл и слънчев средиземноморски климат, който се отличава с топло и горещи лято с температури между 27 и 30 градуса на сянка и мека зима, която носи температури между 10 и 12 градуса през деня.

Лятото трае от май до края на септември и носи слънчево и ясно време, без силни ветрове, без валежи и идеални условия за прекарване на лятната почивка.

Температурите могат да станат и доста по-високи, но все пак това е рядкост и обикновено морският бриз ги поддържа в някакви по-приятни граници.

Зимата е много мека и приятна, но в определени периоди от време темперарурите за кратко могат да паднат и около нулата.

Тук защитата, която Алпите осигуряват е по-малка, тъй като в района не е останало почти нищи и релефът на север по-скоро хълмист, отколкото толкова ясно подчертано планински, както е в района на Ница например.

Най-ниската измерена температура в Марсилия е рекордните -10,5 градуса, което е невъобразимо студено за един толкова топъл и слънчев район какъвто е този, в който се намира Марсилия.

Времето в района се определя до голяма степен от сухите и освежаващи прохладни ветрове, носещи името Мистрал. Те носят сухо и безоблачно време в района и са причина за малко по-високите летни температури и за малко по-хладното понякога време през зимните месеци.

Град на контрасти

екскурзия марсилия предимства цена

Марсилия бележи западния край на така наречената Френска ривиера. Тук блясъкът, който се простира на изток чак до Италия, всъщност дава път на реалността.

Марсилия не е беден град, но като всяко по-голямо населено място си има своите проблеми и те са видими за окото в много части на града.

Тук също можете да видите нереален блясък и лукс, характерни за Ривиерата, но не е рядкост да попаднете и на гледки, които не са толкова прекрасни и не представляват такава радост за окото.

Докато централните части на Марсилия предлагат чисти и подредени улици, лъскави бутици, хотели и ресторанти, то в някои от крайните квартали бедността е малко по-висока от очакваното.

Интересното е, че всъщност благодарение на социалната си политика местното население може да си позволи някакъв социален минимум, който да му осигури най-необходимото, но все пак това е една от най-скъпите части на Европа, така че не е лесно да се постигне задоволителен жизнен стандарт.

Недостатъци

Един от основните недостатъци на Марсилия е това, че тук нивата на престъпността са по-високи от тези в останалите по-малки градове на Френската ривиера. Това е съвсем естествено, имайки предвид и по-голямата концентрация на население тук.

Положителни страни

Тук трябва определено да се спомене по-добрата цена на всички стоки и услуги в района на фона на останалите градове на Френската ривиера.