Описание

Багалевци е българско село в северната част на страната. По данни на ГРАО към 2015 година то е с население от само 3 души, което го прави едно от най-малките населени места в България. Намира се близо до възрожденския град Елена, а през него минава живописна река. В селото се намира и параклисът „Св. Николай Мирликийски – чудотворец“, който е изграден с дарения от местните жители.

Местоположение на Багалевци

Административно селото е част от Община Елена, Област Велико Търново. През него минава река Веселина. Единственият начин да стигнете до селото е по неасфалтиран път.

Най-близките населени места са Садина, Мъртвината, Драгановци, Мирчовци, Карандили и Цвеклювци.

Туризъм в селото и наоколо

Туризмът в селото е слабо развит поради малкото му население и лошата му инфраструктура. В него е разположена една къща за гости, която може да приеме до 16 души. Къщата се намира в непосредствена близост до река Веселина, а в нея любителите на риболова могат да хванат пъстърва, черна мряна и речен кефал.

Около селото може да се насладите на дъбовите гори, пълни с хиляди широколистни дървета, сред които липа, габър и ясен. Ловците на диви животни могат да срещнат сърна, заек, дива свиня, а горите са обитавани и от вълци и лисици. Въздухът в селото е изключително чисто, поради балканското му местоположение и липсата на много жители.

В близост до селото се намират още десетки подобни малки и китни селца, в които любителите на селския туризъм могат да открият скътани и спокойни местенца.

Забележителности в Багалевци и наблизо

В околностите на селото може да откриете огромно изсъхнало старо дърво, което местните наричат „Слона“. То е от вида летен дъб, височината му е 23 метра, а дебелината на стъблото е близо 8 метра. Смята се, че дървото е на около 1 300 години.

В самото село може да посетите и параклиса „Св. Николай Мирликийски-чудотворец“, който е изграден с дарения на местните жители.

Наблизо се намира и язовир Йовковци, който е един от най-големите язовири в България. Той е изграден на река Веселика и е кръстен на едноименното село, върху което е изграден, след като самото то е било разрушено. В язовира може да плавате с лодка, а до него има възможност за къмпинг. Водите на Йовковци са зарибени с над 10 вида риби, което дава възможност за риболов.

На 4 км от Багалевци, до село Усои, се намира скалният феномен Марков камък. Според легендата самият Крали Марко е преместил камъка, тъй като тя пречила на пътя му.

До Марков камък може да стигнете през екопътеката Раюв камък. Тя започва от град Елена и продължава към прохода между Елена и Твърдица. След това трябва да изкачите планински рид и така стигате Марков камък.

И разбира се, намиращият се 6 км възрожденски град Елена предлага десетки забележителности и невероятни места, които да посетите, като например:

  • Архитектурно-исторически комплекс Даскалоливницата;
  • Местният музей по палеонтология;
  • Попниколовата къща;
  • Къщата-музей Иларион Макариополски и много други.

История на селището

Няма много сведения за селото в исторически план, но за него се знае, че е старо селище. Смята се, че селището е създадено от Хаджи Петко от Елена, който е използвал местността за своя зимна кошара за овце.

Впоследствие там се заселват още хора и се образува село. В годините на османската власт в Багалевци е живял и поп Марко, който е автор на прочутия „Еленски летопис“. Поп Марко е бил свещеник в църквата „Свети Никола“, намираща се в Елена. През 1800 година Елена е нападната от кърджалиите и поп Марко, заедно с поп Дойно, спасяват редица черковни вещи, като избягват с тях в Багалевци. През 1830 година в селото е открито килийно училище, вероятно по негова инициатива, което е единственото в областта.

Един от внуците на поп Марко е Никифор Попконстантинов, който е основател на читалище „Напредък“ в Елена и е прочут възрожденски учител. Негови потомци са първият българин министър на войната майор Константин Никифоров, както и неговите братя генерал Марко Никифоров и генерал Никифор Никифоров.