екскурзия истанбул цени

Милионният град Истанбул е най-големият на територията на Турция. Тук живеят повече от 12 милиона души. Движението в Истанбул е изключително претоварено. Още щом стъпиш на територията на града, ти става ясно, че около теб е невъзможно да бъде тихо или спокойно.

Ако желаете да шофирате на територията на града и за пръв път стъпвате там, то ние ви предупреждаваме, че това си е истинско преживяване, което няма как да не покачи адреналина ви. Ние ви препоръчваме да не влизате с кола в града, тъй като съществува опасност от това да го напуснете със зверско главоболие.

Едва след като се отърсите от стреса и напрежението, сполетели ви през първите няколко часа, имате възможността да се съсредоточите върху разглеждане на забележителностите в многомилионния град на Турция – величественият Истанбул.

Света София –  църква

Света София е една от най-големите църкви в продължение на множество векове. Тази църква се строи върху останките на друга църква. Това се е случило през 532 година. По-късно през 1934 година това място е било обявено като музей. Така стотици туристи имат възможността да се докоснат до красивите и величествени иконописи, с които е изпъстрена.

Джамията „Султан Ахмед“ (Синята джамия)

Строи се през 17 век по поръчка на султан Ахмед Първи. Наричана е „Синята джамия“, поради простата причина, че плочките, които се намират на пода, са в син цвят. Нейната основна мисия е била да се превърне в пъти по-красиво място от църквата Света София. Ние ви препоръчваме задължително да я посетите, тъй като още щом доближите до тази джамия, имате възможността да опитате глътка от турската култура и наследство. Тя е изключително висока сграда. Без значение дали сте мъж или жена, то вие имате правото да я разгледате.

Площадът „Хиподрум“

Площадът е следващото място, което би било добре да посетите, когато отпътувате до величествения град Истанбул. Той се намира точно пред Синята джамия. Преди много години е бил използван за терен, където са се надбягвали предварително подбрани коне.

Босфора – разходете се с корабче

Всеки един, който пристъпва на територията на Истанбул, изпитва безкористно огромно желание да се сблъска с Босфора. Разходката с корабче се приема като задължителна за всеки един турист. По дължината на Босфора се разполагат множество луксозни къщи или друг вид имоти, от където преминава корабчето.

Археологическият музей на Истанбул

Археологическият музей е изграден от всевъзможни археологически колекции. Те включват статуи, турски фаянс, облекла на султани и много други. На територията на музея се намира и парк. Той е подходящо място за отдих, където можете да отпиете чаша турско кафе или чай.

Капалъ чарши

Това е мястото, което със сигурност трябва да посетите. От там бихте могли а си закупите абсолютно всичко. Като започнем от дрехи или други текстилни стоки, та стигаме чак до турски локум, баклава и други местни храни. Това е най-големият пазар в Турция. От където и да минете бъдете сигурни, че ще ви настигнат търговци и ще ви предложат стоки. Там съществуват множество магазини, предлагащи ви над 3 тона злато. Страхотно е, нали? Не пропускайте да си закупите златен накит, който да ви напомня за посещението на Истанбул.

Не пропускайте да се разходите из улиците на Истанбул

Ако сте решили да вкусите от атмосферата на този огромен град, то не се впускайте в наемане на такси или автомобил под наем. Разхождайки се пеша имате възможността да се сблъскате пряко с пъстрия и разнороден космополитен град. Музиката, която обичат да слушат турците е далеч по-различна от кючеци или друг подобен тип ориенталско звучене. Песните, които слушат са лирични и тъжни.

Хората, които ще срещнете по улиците, са изключително мили и любезни. Много малка е вероятността да ви обиди някой от местните граждани в Истанбул. Те държат изключително много на туризма и всячески се стараят да правят така, че вие да оставате доволни.

Ако сте от хората, които желаят да пропътуват мечтите си, то ние ви съветваме да не пропускате една от тях, а именно космополитният град Истанбул.