Описание на Казичене

Казичене е голямо българско село, което се намира в западната част на страната, в непосредствена близост до столицата София.

С население от 4912 души, според данни на ГРАО към 2015 година, то е третото най-голямо село в България, и второто в Софийска област, след село Лозен.

Казичене е важен транспортен и промишлен център, като едни от най-големи чуждестранни производители построяват фабриките си именно в там.

Къде се намира Казичене

Административно селото е част от Столична община и Софийска област, но е с независимо кметство.

Като географско положение, селото се намира източно от София, до десния бряг на старото корито на река Искър.

В тази област се пресичат старият римски военен път между Истанбул и Белград, наречен „Трояно“, и съвременният асфалтов път от Самоков до Ботевградско шосе.

Землището на Казичене е разположено в Софийската котловина, но намиращите се наблизо северни склонове на Лозенската планина определят характера на повърхността му.

През селото преминава околовръстното шосе на София, както и железопътното трасе София-Пловдив-Свиленград.

Най-близките населени места, освен столицата София, са Бусманци, Кривина, Долни Богров, Равно поле, Герман и Лозен.

Какви са възможностите за туризъм

Възможностите за туризъм в село Казичене са силно ограничени. Причините за това са няколко – близостта на селото до София, което значително засенчва привлекателността му, липсата на по-значими забележителности, както и индустриалното му значение, което донякъде премахва нуждата на местното население да се препитава от туризъм.

Последният факт обяснява и защо в селото се отдават единствено квартири под наем – те са насочени основно към работниците, които не са от селото, но работят в някой от заводите там.

Разбира се, близостта до Витоша дава възможности за разходки в планина и ски през зимата, така че селото не е съвсем лишено от възможности за туризъм.

Забележителности – на какво да акцентираме

Забележителностите в района на Казичене не са никак малко, а това ви дава шанс да избирате и да се фокусирате върху нещата, които наистина биха ви заинтригували.

На около 3 километра ще откриете царския дворец Врана, разположен в покрайнините на София.

Дворецът е отворен за посетители, а щом влезете в огромната му градина, ще се почувствате поне 100 години назад във времето.

Името на двореца идва от изявената страст на цар Фердинанд I към орнитологията, а в него ще откриете запазена автентичната царска обстановка, обзавеждане и архитектура, изразени в разкошния интериор.

Врана е бил дом както на царете Фердинанд I, Борис III и Симеон II, така и на социалистическите лидери Вълко Червенков и Тодор Живков.

Околните села на Казичене гъмжат от манастири, а най-близките са Равнополският манастир Свети 40 мъченици, Долнозеленският манастир Свети апостоли Петър и Павел, както и Ге́рманският манастир Свети Иван Рилски.

Разбира се, близостта на столицата ви дава възможност да опитате от всичките ѝ културно-исторически забележителности и съвременни забавления.

История на Казичене

Историята на това село се оказва доста древна. Историците твърдят, че мястото на днешно Казичене е обитавано още от времето на ранножелязната епоха в древна Тракия, през първото хилядолетие преди новата ера.

Доказателство за тези твърдения се открива през 1969 година, при изграждане на водопровод. Тогава съвсем случайно се открива гроб без запазена надгробна могила, който съдържа керамична урна и златен съд, похлупен с меден котел.

Котелът е изработен в характерния за близкоизточното царство Урарту стил – това помага за датировката на гробницата, като се смята че е направена някъде към 8-7 век преди Христа.

Златният съд е с маса от 1050 грама и е изработен от самородно злато с чистота от 23,6 карата. Той е сред най-представителните образци на ранното тракийско златарство.

По възраст и размери археолозите го сравняват единствено със съдовете от Вълчитрънското съкровище.

Професор Александър Фол твърди, че въпросният съд трябва да бъде датиран в периода 12-11 век преди Христа.

Отвъд древната му история, днешното село Казичене се предполага, че възниква през османския период.

След Освобождението (1878 г.) то става част от новосъздаденото Княжество България, а с избирането на София за столица, селото се оказва в много изгодна географска позиция, която подпомага по-нататъшното му развитие.