Описание

Ардино е български град, намиращ се в южната част на България. Кръстен е на преминаващата наблизо река Арда.

Градът е с население от 3 919 души, според справка на Националния статистически институт към 2017 година, от които близо 800 души се определят като българи, а над 2 000 като турци.

Градът предлага възможност за туризъм в Родопите и разглеждане на природни и културно-исторически забележителности.

Местоположение на Ардино

Градът се намира в източния дял на Западните Родопи. Административно е център на едноименната община и е част от Област Кърджали.

Река Арда протича край западната и северната част на града, на около 4 км от него. Централната част на Ардино се извисява на надморска височина от 684 метра.

Областният център Кърджали е на около 30 км, а най-близките населени места са Правдолюб, Родопско, Светулка и Ахрянско. През града минава Републикански път III – 865.

Туризъм в града

Туризмът е свързан предимно с Родопите и намиращата се наблизо река Арда. Градът има няколко хотела, един от които семеен, както и стаи за гости. Ардино разполага и с един ресторант, намиращ се на удобно и комуникативно място в центъра на града.

От града може да изберете някоя от екопътеките водещи до два от най-високите върхове наблизо – връх Алада и връх Карабурун.

Забележителности, които да видите

На близо 2 км се намира резерватът Белите брези, който се намира в Родопите. Той е с площ от над 3 600 дка, а туризмът тук е най-развитият в целия регион. В него може да посетите и почивна станция с леглова база от 250 места. Резерватът опазва единствената естествено растяща гора от бели брези в Родопите.

Друга забележителност са Орловите скали, които се намират в Източните Родопи, на 2 км от Ардино. Те представляват тракийско светилище, за което се смята, че датира от 5-4 век преди Христа. В скалите са издълбани повече от 100 скални ниши с човешка ръка. Смята се, че нишите са били с култово предназначение и в тях са се поставяли съдове при тържества. Към момента са запазени около 97 от тях.

Близо до Орловите скали се намират останките от тракийската крепост Калето. Стената на крепостта заема площ от 0.5 дка. До крепостта се стига по пътека, която е маркирана. В околността са намерени редица фрагменти от тракийска керамика, които свидетелстват за древното тракийско селище, намирало се в крепостта.

Една от най-големите забележителности е Дяволският мост, намиращ се на около 10 км от Ардино. Мостът е изграден над река Арда. На негово място в античността е имало римски мост, който е бил част от главния път Виа Егнация, свързващ Тракия и Беломорието. Настоящият мост е изграден през 16 век, когато османският султан Селим I нарежда мостът да бъде изграден наново, за да служи като търговска връзка между двата района. Турското име на моста е Шейтан кюприя, което в буквален превод означава Дяволски мост.

История на селището

За древността и античния период, данните за селището са оскъдни и се свързват предимно с останките от крепостта Калето. През средновековието селището е част от Византийската империя, докато цар Симеон I не го присъединява към българската държава.

През османския период сведенията за селището са свързани с намиращия се наблизо Дяволски мост. Той е изграден в периода 1515 – 1518 година на мястото на римски мост, свързвал някога Беломорието и Тракия.

Първият писмен източник за Ардино се открива в записките на френския изследовател Огюст Викенел от 1847 година. Според него селището е било със средищно значение. Тогавашното име на селото е било Егри дере по името на реката, протичаща през него.

След освобождението селото остава в рамките на Османската империя, като е присъединен към новосъздадения Гюмюрджински санджак, част от Одринския вилает.

След балканските войни (1912 – 1913)селото влиза в пределите на България. През 1934 година получава съвременното си име – Ардино, като дори се превръща в околийски център.

През 1960 година той е обявен за град, а през 70-те години в него се изгражда музей. До музея се намира единствената запазена барутчийница на Балканите.

През 1984 година Дяволският мост е обявен за паметник на културата. Църквата, която се намира в Ардино е реставрирана през 2003 година.