Описание

Годеч е български град, разположен в западната част на страната, в близост до границата със Сърбия. Населението на града, по данни на ГРАО към 2015 година, е 4 308 души.

Местоположение на Годеч

Градът е административен център на едноименната Община Годеч и е част от Софийска област. Намира се в планински район, в склоновете на Стара планина. Самият град е заобиколен от планина, като от всичките му страни се издигат върховете на Стара планина, Чепън планина, както и Мала планина.

През Годеч преминава река Нишава, както и третокласните републикански пътища 813 и 8132. Най-близките населени места са Туден, Мургаш, Върбница, Лопушня и Равна.

Туризъм в селото

Туризмът в селото е свързан предимно с намиращите се наоколо планини. Годеч разполага с една къща за гости, както и един комплекс, съставен от къщи за гости и предлагащ леглова база от общо 20 места. Освен това в града може да посетите и някой от двата ресторанта, предлагащи вкусна храна и приятно преживяване.

Заобикалящите града планини предоставят редица възможности за пешеходен и вело туризъм, както и обикновени разходки сред природата.

Забележителности, които да видите

Местността около Годеч е пълна с православни манастири, които са запазили традициите на българското и християнското през вековете. Всичките се намира в общ радиус от 10-11 километра и са сравнително лесно достъпни, а най-значимите от тях са:

  • Годечки манастир Свети дух
  • Шумски манастир Свети Архангел Михаил
  • Маломаловски манастир Свети Николай
  • Букоровски манастир Свети Георги Победоносец
  • Разбоишки манастир Въведение Богородично
  • Голешки манастир Свети Николай Летни
  • Чепърленски манастир Света Петка

Годечкият манастир се намира край града и към момента е действащ. Той е девически. В него се предлага настаняване.

Наблизо се намира и водопадът Котлите. За да се стигне до него се минава покрай Букоровския манастир, след което се слиза по стръмно дере до водопада. Котлите е труднодостъпно място, затова не се препоръчва без добра екипировка.

На 8 км от Годеч се намира пещерата Дракула. До нея се стига от село Разбоище, което се намира на около километър и половина. Пътят преминава само по хоризонтални пътеки през ливади. Пещерата е дълга 42 метра, а входът ѝ е широк и висок свод.

История на селището и местността

В Годеч са открити останки от малък римски храм от 2-4 век, който свидетелства за живот по тези земи още от римско време. Днес храмът е обявен за национален паметник на културата.

През средновековния период и особено по времето на Второто българско царство, районът е бил значителен религиозен център, което се доказва със значителния брой манастири, които са изградени през този периода в района около Годеч.

Едно от първите писмени сведения за селището е от 1581 година в джелепкешански регистър в Османската империя. В него се споменава, че местните жители Димитър Йован, Стоян Радослав и поп Петър са джелепи и че трябва да предадат на държавата общо 85 овце.

След освобождението тогавашното село влиза в състава на новосъздаденото Княжество България. Към 1905 година Годеч е център на община от 3 села и е с население от общо 488 души, които живеят в девет махали.

През 1956 година Годеч официално получава статут над град, а през 2006 година отпразнува 50-годишнина от това събитие, като официален гост е тогавашният президент на страната Георги Първанов.