Описание

Бойково е българско село, което се намира в южната част на България и северната част на Родопите. По данни на ГРАО към 2015 година то е с население от 158 души.

Разположено е в красива и живописна местност и предлага богата и интересна история, както и редица природни и културни забележителности. Известно е и като популярна вилна дестинация, като вилите в селото са близо 900.

Местоположение на Бойково

Разположено е в северните склонове на планинския рид Чернатица, на 1 106 метра надморска височина.. Административно е част от Община Родопи и Област Пловдив.

Близо до селото преминава третокласният републикански път 862, а най-близките населени места са Храбрино, Дедово и Първенец.

Климатът в Бойково е планински, а разположението на селото го защитава от силни и студени ветрове. Забележителното е, че селото е с изключително чист въздух, като според европейски проучвания районът на селата Бойково, Плочник и Дедово разполага с един от най-чистия въздух в цяла Европа, като само на още две места е засечен въздух с подобно качество.

Туризъм в селото

Селото разчита предимно на вилния туризъм, като в него има близо 900 вили, в сравнение с над 500 къщи с постоянни жители. В Бойково няма хотели, нито къщи за гости, но може да намерите такива в някое от съседните села, а Пловдив се намира само на 27 км.

Забележителности, които да видите

Селото и местността са пълни с параклиси, като в землището на Бойково са разположено 13 параклиса:

 • Църква Свети Атанас
 • Параклис Свети Илия
 • Параклис Света Петка
 • Параклис Свети Петър
 • Параклис Свети Тодор
 • Параклис София, Вярва, Надежда и Любов
 • Параклис Свети Никола
 • Параклис Свети Георги, Света Неделя
 • Параклис Света Богородица
 • Параклис Покров Богородичен и Свети Мина
 • Параклис Свети Дух
 • Параклис Свети Архангел Михаил
 • Параклис Свети Спас
 • Параклис Свети Врачове

След параклисите и църквите може да се разходите по екопътеката Равнища, която се намира до едноименното село. Екопътеката разполага с маркировки и упътвания. В края на пътеката се намира скалиста местност с неповторима панорамна гледка към Родопите. Разположена е на 1260 метра надморска височина. Изминаването на екопътеката отнема около половин час.

На 6.5 км от Бойково се намира местността Щуда града. В местността има останки от крепост, за която се предполага че е тракийска, както и скално-култов комплекс, изграден още през Бронзовата епоха.

Друга живописна забележителност наблизо е Устинският водопад, който е разположен в северните склонове на Родопите. Водопадът се издига на 15 метра и гледката към него е неповторима. В местността има обособен терен за къмпинг.

История на селището

Съвременното село Бойково се създава след обединението на редица колибарски родове и махали, но има данни че на мястото му е имало селище още от годините на Втората българска държава и по време на османския период.

През епохата на Възраждането селото е просветен и културен център, като още през 1835 година в него започва изграждането на църква и училище от учителя от Момчилово Васил Аврамов.

В Бойково е основан Революционен комитет от Захари Стоянов, а начело застава учителят Величко Илиев. Десетки души от селото взимат участие в Априлското въстание. След него 16 души от селото биват избити, а самото то бива изгорено.

В началото на 20 век селото започва да се развива като курорт, когато Недко Каблешков закупува местност в края на селото и три години по-късно изгражда първата вила, наречена „Почивка“.

В рамките на близо 40 години той построява редица други вили, а през 1928 година той дарява 2 000 лева за изграждането на водоснабдяване. През 1948 година Недко Каблешков дарява всичката си собственост на Община Пловдив.