Бистришки водопадБистришкият водопад е природна забележителност, която попада в пределите на Национален парк Рила. Красотата на природата в околността и възможността да се намерят тишина, спокойствие и уединение, заедно правят това място същинско съкровище, за съществуването на което малцина знаят.

Именно неговата тайнственост и относителна откъснатост от цивилизацията, обаче, са неговото най-голямо предимство. Точно това го отличава и му дава предимство пред много други, които са по-големи и внушителни.

 

 

Къде се намира

Бистришкият водопад се намира в Рила. Той е разположен в северозападните части на планината, където се намират и много други големи и известни български водопади. Разположен е на планинските склонове, на няколко километра над китното село Бистрица, не далеч от град Дупница.

Разстоянието от София също не е голямо, което го прави примамлива дестинация за кратки почивки сред природата през уикенда. Тогава много столичани и посетители на града се насочват към него за да прекарат няколко часа сред дивата природа.

Как изглежда

Бистришкият водопад прави впечатление основно с няколко неща. Заставайки до него, вероятно първото, което ще забележите, това ще е неговата мощ. Водите му са изключително буйни по всяко време от годината, като през различните сезони получават своята сила ту от топящите се снегове, ту от силните валежи, които поначало са характерни за планината.

Водопадът е с височина 35 метра, но водите му не се изливат директно надолу, за разлика от много други примери из цялата страна. Той образува няколко стъпала или иначе казано – каскади.

Те разпределят неговата височина на по-малки дялове. Това го прави да изглежда по-малък, но за сметка на това, по този начин можете да стигнете по-близо до него без проблем и без да се притеснявате толкова много от падане и подхлъзване.

Неговият пълноводен характер, съчетан с тези не много високи каменни стъпала и меки скални извивки, създават усещане за хармония, каквото малко места притежават в такава степен.

От всички страни е заобиколен от гъста растителност, която е представена предимно от различни видове широколистни растения. Околната гора е трудно проходима и е дом на огромно многообразие от представители на родната флора.

Местният растителен и животински свят са едни от най-богатите не само в България, но и в Европа като цяло. Тук дори трябва да добавим, че е хубаво да сте малко по-предпазливи, защото все пак съществуват известни рискове от това да срещнете по-едри хищни бозайници, като мечки и вълци.

Лесно ли се стига до него

Бистришкият водопад е сравнително трудно достъпен по всяко време от годината. За да го достигнете и за да се насладите на красотата му, трябва да сте готови да повървите малко. Пътеката, която води до него не е толкова трудна за вървене, но има няколко километрово изкачване по нея.

Най-близкото населено място, което в случая е село Бистрица, се оказва наистина лесно достъпно през Дупница. Самото село не е откъснато в планината, както е случаят с много други малки населени места.

Самият водопад обаче, макар и не толкова отдалечен, лесно може да загуби своята свързаност със селото. Това може да се случи при обилни снеговалежи през зимата, но също така и при бури и силни валежи през лятото.

Каква е надморската височина

Надморската височина на Бистришкия водопад надхвърля 1200 метра. Това прави адаптирането на практика неусетно за туристите, като единствено се усеща лек спад в температурата.

Това обаче лесно може да остане незабелязано, особено през най-студените или най-топлите дни в годината. Причината е, че тогава дори и в планината могат да се случат доста високи или ниски температури, в зависимост от това за кой сезон става дума.

Кога е най-добре да го посетим

Най-добрият момент, в който да посетите водопада, това е месец юли. Тогава дори и на височина 1200 метра времето ще е много топло и приятно, а разходката до него през гъстия тунел от зеленина и дълбоката сянка по пътя, ще ви се види още по-приятно преживяване.

Разбира се, това не е единственото време от годината, в което можете да си направите една разходка до тази природна забележителност. Тук на практика всеки сезон си има своите предимства, така че можете да се забавлявате много добре ако решите да се отбиете насам, независимо през кой сезон.

За какво да внимаваме

В околността опасностите идват основно от две посоки. Първата от тях са животните. Трябва да сте особено предпазливи, защото тук могат да се срещнат някои наистина големи бозайници. Животните се притесняват и обикновено се крият навътре в гората, но все пак е хубаво да си имате едно на ум.

Все пак, не забравяйте, че тук сте на тяхна територия и трябва малко или много да се съобразите с това. Освен големите хищници, тук можете да имате и среща с кърлежи, които доста успешно са се адаптирали към тази среда. Именно това харесват кръвопиещите паразити – сянка, влага и много зеленина.

Най-често се настаняват край пътеките, по които преминават хората, отивайки към водопада, защото там имат най-големи шансове да се закачат за някой турист. Това може да е доста неприятно и да ви помогне да занесете у дома нещо друго, освен хубавите спомени от преживяването сред природата.

Другата опасност идва от времето. Метеорологичните условия в планината могат да се влошат доста рязко, като има риск да бъдете изненадани насред пътя. Разбира се, село Бистрица е само на няколко километра от водопада, но все пак няма да  е приятно ако ви застигне лятна буря или пък ако се случи така, че да завали обилен сняг през зимата.

По тази причина е най-добре да не поемате по планинските горски пътеки сами и по възможност винаги да следите внимателно за това какво е времето. По този начин ще сте винаги в безопасност и ще получите най-доброто преживяване от контакта с природата.

Какво интересно има в околността

Околността на Бистришкия водопад сама по себе си предлага прекрасно преживяване на всеки, който има удоволствието да се докосне до нея. Тук можете да посетите и да си отдъхнете на панорамната площадка, която е много препоръчителна за посещение. От нея се разкрива удивителна гледка към намиращото се в подножието село Бистрица, както и към по-отдалечения град Дупница.

Местността е известна под името Софраджика. В резултат от красивата си природа, тази част от Рила е една от най-желаните за посещение, отстъпвайки единствено на района на Седемте рилските езера. Предимството на Софраджика, обаче, идва от там, че е много по-лесно достъпна и съответно, не е необходима кой знае колко голяма подготовка.