Описание

Айтос е средно голям български град, намиращ се в Югоизточната част на България. В града живеят малко по-малко от 20 000 души, като той е вторият най-голям град в област Бургас.

Той е един от най-красивите български градове, съчетаващ в себе си история, култура и възможност за отдих.

Местоположение на Айтос

Градът се намира само на 30 км от Бургас и морето. Край града се намира язовир Парка, а през него преминава Айтоската река. През Айтос преминава и главен път Е871, а най-близките населени места са Лясково, Пирне и Поляново.

Айтос е административен център на едноименната община и е част от област Бургас.

Туризъм в и около Айтос

Областта разполага с няколко семейни хотели, къща за гости и хижа, за хората, които искат да прекарат времето си в Айтоския Балкан. Най-големият хотел в региона предлага 40 легла и се намира в село Съдиево, на 9 км от Айтос.

Ако търсите къде да хапнете, в града има два ресторанта, един в центъра и един край зоологическата градина.

Айтос е добър вариант за спирка или дори няколкодневна почивка по пътя към морето.

Забележителностите, които трябва да видите

На 400 метра северно от града се намира скалният феномен „Трите вкаменени братя“. Той наподобява лицата на трима великани, изваяни от камък.

За вярващите хора, в града се намира и църквата „Св. Димитър Солунски“, която разполага с ценни иконописи. Тя построена през 1844 година върху останките на стария храм Свети великомъченик Димитрий, съборен през 1828 година. Намира се в центъра на града.

Айтос разполага и с три музея – Етнографския комплекс „Генгер“, както и къщите-музеи „Ченгелиеви“ и „Петър Станев“. Комплексът „Генгер“ представя уникално изложение на характерните български занаяти за този край, сред които грънчарство, кошничарство и медникарство, както и представя традиционните бит и култура на региона.

Край Айтос могат да се посетят и градският зоопарк, Лесопаркът „Славеева река“, а тракийската крепост Аетос е страхотно място за любителите на историята и археологията.

Историята на града

Айтос е тракийско селище, основано през Античността. Има останки, обаче, които свидетелстват за уседнал живот още от новокаменната епоха (7-4 хилядолетие по българските земи).

Средновековната крепост Аетос е построена между средата на 7 и 8 век. Тя е разрушена през 1206 година от рицарите на Хенрих Фландърски (брат на Балдуин Фландърски), по време на Четвъртия кръстоносен поход. През 1488 година крепостта отново е издигната, този път в състава на Османската империя.

През Възраждането градът носи името Орлово. Както много други градове, така и този преживява съдбата на хилядите българи, които биват изселени към Бесарабия след Руско-турската война от 1828-1829 година.

Въпреки това към Освобождението на България (1878) населението на града е близо 3 000 души. Айтос остава в територията на Източна Румелия след Берлинския договор. След 1885 година формално, а след 1908 и официално става част от Царство България.

В днешно време градът е туристически, икономически и културен център, освен административен такъв.

Една интересна история около Айтос е тази за паметника на града – статуята на орел, намираща се на входа му. Според легендата, един ловец бил нападнат от мечка, докато бил на лов.  Един орел му се притекъл на помощ и избол очите на мечката. Докато ловецът бил в безсъзнание, неговата дружина пристигнала и убила орела, мислейки си, че той е нападнал техния приятел. Когато ловецът се събудил, той им обяснил за случката. След това построил паметник в негова чест, който днес гордо стои на входа на града.