Описание

Девин е български град, който се намира в южната част на страната, в Западните Родопи.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 6 527 души, което го прави третия по големина в своята област.

Градът е прочут и със своите минерални извори, които са едни от най-лековитите в страната.

Местоположение на Девин

Градът е административен център на едноименната Община Девин и е част от Област Смолян.

Разположено е в района на Девинската планина, в Западните Родопи. През града преминава и едноименната Девинска река.

До Девин се стига по четвъртокласен републикански път, а на няколко километра от града преминава и третокласният път 866.

Най-близките населени места са Настан, Грохотно, Беден и Лясково, а границата с Гърция е на около 20 км.

Туризъм в града

Изключително развит е балнеологичният туризъм, като спа хотелите в града са значителна част от местата за отсядане. В същото време Девин разполага и с цели 28 къщи за гости, които правят избора ви за отсядане в града изключително богат и разнообразен.

Спа хотелите варират в своите цена и качество, но определено има избор за всеки клиент. Спа процедурите в Девин са едни от най-добрите в страната, а лечебните свойства на девинската минерална вода са прочути.

Ако не се задоволявате единствено с минерални басейни, масажи и сауни, градът е обграден от живописните Родопи и разходките сред природата са на една ръка разстояние.

Забележителности, които да посетите

До Девин се намира екопътеката Равня. Тя е дълга само 5.3 км и предлага възможност за приятна и неангажираща разходка сред природата. Изходната точка на пътеката е улица Техеран в южната част на града и крайната точка е западния край на града, като по пътя се минава през местността Равня, където има изграден параклис, конна база и приключенски парк.

От местността е откриват и панорамни гледки към града, околностите му и връх Гребенец. Върхът се намира над Девин и е висок 1450 метра. Гребенец се използва и за излъчване на радио и телевизионни вълни посредством изградената върху него телевизионна антена. До върха се стига с джип или по черен път.

Малко след разклона на пътя Девин-Смолян може да откриете красивото скално образувание Слона. Както подсказва името ѝ, скалата е оформена от природата по уникален начин, наподобявайки форма на едрото животно. Образуванието се намира на брега на Широколъшката река.

Но природните забележителности не свършват до тук. На около 4 км от Девин се намира водопадът Самодивско пръскало, познат още като Строилски дол. Височината на водопада е близо 50 метра, а водата пада директно.

История на Девин

Стратегическото разположение на града го прави изключително благоприятен за обитаване и това се доказва още през древността, когато местността на днешен Девин се обитава от тракийското племе дии. Но има открити следи от живот край града още от бронзовата епоха.

През римския и по-късния византийски период, животът в местността гравитира около намиращата се наблизо крепост, изградена в местността „Кавурското кале“. Крепостта е превзета през 1372 година, по време на нашествието на османските турци.

По време на османския период Дьовлен, както е тогавашното име на днешното селище, се издига до център на каза, в която влизат над 20 села.

В по-голяма част от този период населението на селото е предимно мюсюлманско.

След освобождението то остава в пределите на Османската империя, а едва през 1913 година става част от българската държава по силата на Букурещкия мирен договор.

След Балканските войни в него започват да се заселват българи християни, предимно от селища като Стойките, Солища и Широка лъка.

Девин претърпява няколко смяна на имената, като в началото на 20 век той получава турското име Селиме. През 1926 година, вече като част от българската държава, селото се преименува на Здравец, а през 1934 година получава и настоящето си име – Девин.