Описание

Белово е български град, намиращ се в югоизточната част на страната. По данни на ГРАО към 2015 година населението му е 3 825 души.

Разположен в живописен район между Родопите, Средна гора и Рила, градът е страхотно място за почивка и отдих в Балкана.

Местоположение на Белово

Административно градът е център на едноименната община и е част от Област Пазарджик. Река Яденица, която преминава през центъра на града, разделя Рила от Родопите. Край него преминава и река Марица.

Белово е много комуникативно място, като в него се съединяват третокласният републикански път 842, както и първокласният път 8, а през града преминава и ЖП линията София-Пловдив. Най-близките населени места са Дъбравите, Малко и Голямо Белово и Момина Клисура.

Туризъм в града

Градът разполага с една къща за гости, която предлага 10 места. Тя е обзаведена с телевизор, кухненски бокс, трапезария и климатик и предлага приятно изживяване сред природата, разположена между три планини и две реки.

Уникалното разположение на Белово предоставя редица възможности за планински и еко туризъм, както и водни и риболовни дейности.

Забележителности, които да видите

Градът разполага с няколко забележителности, които трябва да посетите. Една от тях е местният исторически музей. Къщата-музей на писателя Крум Велков също е задължителна в списъка. Край града може да видите единственото известно находище на растението Маришко подрумиче в света. То е защитено от Закона за биологичното разнообразие, а заради него е обособена и защитената местно „Маришко подрумиче“.

На 4 км се намира Беловската базилика, разположена в полите на Родопите. Тя е една от най-добре запазените раннохристияснки църкви в България. За нея има данни още от 5 век, като се смята, че се е запазила до 17 век, когато е разрушена при насилственото помюсюлманчване на българите в околните села. През 1994 година базиликата е реставрирана и консервирана.

Друга интересна сграда е Голямобеловският манастир Възнесение Господне, което се намира на около 4 км от Белово. Предполага се, че датира от 14 век и е просъществувал през Първото и Второто българско царство. В днешно време са запазени останки от манастира.

В града може да посетите и минерален комплекс, който разполага с три басейна, един от които с олимпийски размери. Има паркинг и място за хранене.

На около 9 км се намира Голашката пещера, разположена в местността Османско дере. Тя е на 675 метра надморска височината и е дълбока 102 метра, като се състои предимно от варовикова скала. Пещерата е известна и с това, че съдържа голяма популация от прилепи. Обектът е част от регистъра на защитените територии в България и се определя като природна забележителност.

История на Белово

На мястото на днешния град са открити няколко селища, датиращи от 4-3 век преди Христа, които свидетелстват за живот по тези земи още от неолита. Освен селища са открити и крепости и най-различни останки. Намерена е и куполна тракийска гробница в местността.

Смята се, че през 6 век в района се заселва част от славянското племе драговити.

През 813 година хан Крум включва района в състава на българската държава, като почти през целия период на Първото и Второто българско царство той остава в нея.

Съвременният град Белово възниква през 1869 година. Впоследствие през него бива прокарана железопътна линия, която способства за изключителното икономическо и търговско разрастване на селото, като в голяма степен предопределя неговото бъдеще.

До 1966 селото се нарича Гара Бельово, след което е преименувано на Белово, а две години по-късно става и град. През 1977 година се обособява като общински център.