Описание

Врабево е българско село, което се намира в централната част на страната, в областта на Предбалкана. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 746 души.

Местоположение на Врабево

Административно селото е част от Община Троян и Област Ловеч. Особеното за Врабево е, че се намира точно в центъра между Ловеч, Троян и Севлиево.

През селото преминава четвъртокласен републикански път, а наблизо преминава и река Червещица.

Най-близките населени места са Дебнево, Стефаново и Добродан.

Туризъм в селото и местността

Селото разполага с една къща за гости, с леглова база от 18 места. Къщата е разположена в Троянския Балкан, а на 800 метра от нея се намира язовир Ледевото, в който има страхотни условия за риболов и излети. В нея има всички нужни удобства за изкарване на един приятен уикенд с приятелите или семейството.

Местоположението на селото го прави подходящи за разходки в гората, където въздухът е изключително чист.

Забележителности, които да видите

На около 11 км от Врабево се намира римската крепост Состра. Изградена е като военен лагер за римските войски. Най-вероятно крепостта е разрушена по време на славянските нашествие. В днешно време крепостта е почти изцяло реновирана върху античните останки и е отворена за посетители. В близост преминава железопътна линия, от която крепостта се вижда изцяло.

Съвсем наблизо, до село Градница, може да видите останките от крепостта Пречиста. Някога е служила като охранителен пункт за Русалийския проход. Предполага се, че крепостта е издигната от Византийската империя, най-вероятно през 3-4 век.

Троян се намира на 14 км от Врабево и там може да се разходите из красивия възрожденски град, както и да посетите някои забележителности, една от които е Музеят на занаятите. Сградата на музея е построена от българския майстор Генчо Кънев през далечната 1881 година. В музея има 10 зали с най-различни експозиции, представящи творби от грънчарско, металообработващо и дърводелско изкуство.

На 10 км от Троян се намира Троянският манастир Успение Богородично, който е основан в края на 16 век и е третият по големина в България. Изграден е на брега на река Черни Осъм и представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради, в които може да се пренощува, срещу заплащане.

В село Къкрина, на 16 км от Врабево, се намира едноименното Къкринско ханче. То е обект на Регионалния исторически музей в Ловеч. Печално известно е с това, че в него бива заловен Васил Левски на сутринта на 27 декември 1872 година от османските власти.

История на село Врабево

Предполага се, че селото е възникнало някъде около въстанието на Асен и Петър (1185-1187). В земите на днешното село Врабево се смята, че се е случила една от много размени на военнопленници между българите и византийците и значителна част от тях са изразили желание да останат, тъй като територията на днешното село по това време е била притежание на търновски боляри.

Една от версиите за името на селото гласи, че то идва от „робския“ характер на първите му заселници и е носило името „Рабево“. В днешното село има редица местности, които носят популярни във Велико Търново имена на забележителности, като Царска чешма, Калоянова черква, Царевец и прочие.

През османския период населението се занимава предимно с животновъдство и земеделие.

След 1878 година Врабево става част от новосформираното българско княжество.