Описание

Бистрилица е българско село, намиращо се в северозападната част на страната. Разположено е в Предбалкана и от него се открива страхотна гледка към Стара планина. Наблизо е и язовир Огоста, в който има възможности за риболов, отдих и незабравима почивка сред природата.

Местоположение на Бистрилица

Административно селото е част от Община Берковица и Област Монтана. Релефът е предпланински, а средната надморска височина е 283 метра. Климатът е умерен.

Край селото преминава третокласният републикански път 815, а най-близките населени места са Гаганица, Гаврил Геново, Горно Церовене и Монтана. През него преминава и разклонение на река Барата, а на няколко километра е язовир Огоста.

Туризъм в селото и наоколо

В селото се намират Бистрилишките вили, които представляват къщи за гости. Разполагат с 20 места. Подходящи са за ваканция, семейни празници, родови срещи или просто за прекарване на един спокоен уикенд.

Туризмът в селото е широко обвързан с намиращия се наблизо язовир, в който се предлага риболов и редица водни спортове, а рибите, които се намират в него, са червеноперка, платика, скобар, костур, сом, каракуда, мряна, шаран и щука. Наблизо може се разходите в планината или гористите местности.

Забележителности, които да посетите в Бистрилица и района

На само 7 км се намира язовир Огоста, който е вторият по обем и четвъртият по площ изкуствен водоем в България. Към момента водите на язовира се използват предимно за производството на електрическа енергия в двете ВЕЦ – Огоста и Кошарник, като почти не се използва за напояване.

Наблизо се намират и два по-малки язовира – Гаганица и Балова шума, като вторият е частен и е обособен за къмпинг и риболов. Наблизо има гостилница и място за отсядане.

Близо до Монтана, на 7.5 км от Бистрилица, се намира Лопушанският манастир Св. Йоан Предтеча. Разположен е в пределите на Стара планина. На мястото е имало манастир още от късното Средновековие, но е бил унищожен по време на османския период, както и много други. Изграден е отново през епохата на Възраждането. Известен е с това, че е бил едно от любимите места на Иван Вазов.

Край Монтана може да посетите и крепостта Кастра ад Монтанезиум, разположена на хълма Калето. Смята се, че крепостта е изградена от тракийското племе трибали, които са обитавали селището. По-късно тя е превзета от Римската империя и бива свързана с път, което позволява на селището да процъфти. През 6 век крепостта бива разрушена в следствие на аварски и славянски нашествия.

В самата Монтана, която се намира на около 12 км от селото, може да посетите редица забележителности, сред които археологическата експозиция Лапидариум и Историческият музей.

В околността има и редица язовири като Горна Ковачица, Мишковец, Ягодник, Чернила и Липовец.

История на селището

Смята се, че селището датира от тракийския период, а намиращата се наблизо антична и късноантична крепост на връх „Людено“.

В по-късни времена местността става част от Римската империя и се превръща в укрепен римски бастион, който се използва и за съобщителен пункт. В района са открити многобройни находки на римски монети, както и златна статуетка на Зевс.

Няма много сведения за историята на селището през Средновековието. Вероятно е било част от българската държава.

Знае се, че жители на селото участват в Чипровското въстание през 1688 година.

След освобождението Бистрилица влиза в състава на новосформираното българско княжество.