Описание

Долно Драглище е българско село, което се намира в югозападната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 707 души.

Местоположение на Долно Драглище

Административно селото е част от Община Разлог и Област Благоевград. Географски то се намира в подстъпите на Рила и на левия бряг на река Драгалищица.

През южната част на Долно Драглище преминава четвъртокласен републикански път, а най-близките населени места са Горно Драглище, Белица и Баня.

Туризъм в селото

Селото разполага с един комплекс за гости, който се състои от две къщи. И двете разполагат с леглова база от 12 места, както и всички нужни екстри и удобства.

Долно Драглище разполага с невероятна природа и изключително лековит и чист въздух, който ще ви помогне да се събуждате с усмивка на лице.

Близостта му до курорти като Банско и Разлог също го правят предпочитана дестинация за почивка и отдих.

Забележителности в района

В съседното село Добърско се разположен православният храм Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат. Храмът е изграден през 1614 година. Църквата предлага уникални стенописи, които са запазени през вековете.

Близо до Добърско може да посетите и водопадът Щрокалото. Височината му достига 30 метра, а гледката към него е живописна. Водопадът е леснодостъпен и от двете си страни.

На около 6 км от Долно Драглище се намира конна база, която е разположено в село Бачево. Конната база разполага с лятна и зимна част, както и с механа и апартаменти за нощувки. Особено атракция през зимата е ездата на кон в сняг.

Разлог се намира на около 7 км от Долно Драглище и в него може да посетите няколко забележителности, една от които е местният исторически музей Никола Парапунов. Той е създаден през 1957 година и се помещава във възрожденска къща, която, заедно с другите в града, имат статут на културен паметник. В музея може да видите над 5 500 експоната от различни епохи.

Над Разлог може да посетите така наречената местност Голак. Тя се намира на едноименния хълм и от нея се разкрива невероятна гледка към Разлог, Разложката котловина, както и трите заобикалящи я планини – Рила, Пирин и Родопите. До местността се стига по обособена екопътека, а на хълма има изградени пейки, дървени шезлонги, люлки, както и 12-метрова кула за съзерцаване.

Ако искате още повече разходка и природа, тогава екопътеката Властелинът на планините и изборът за вас. Тя започва от комплекс Семково, който се намира на 12 км от Долно Драглище, е се изкачва Вълча поляна, след което се слиза до Станкова река. Маршрутът преминава през още няколко красиви местности, след което свършва в Парка за танцуващи мечки. Приблизителното време за изминаване е 4 часа.

История на Долно Драглище

Няма точни сведения за това кога възниква селото, но за първи път то се споменава през 1576 година в османски документ. Там е посочено с името Драглища-и зир и се отбелязва, че е част от Разложката нахия.

През целия османски период селото е с предимно българско население, като през 16 век в него се изгражда църквата „Успение Богородично“, а два века по-късно – през 1835 година – се изгражда и църквата „Свети Димитър“.

През 1876 година в Долно Драглища, както е тогавашното му име, се създава революционен комитет във връзка с подготвящото се българско въстание.

След освобождението селото остава част от Османската империя и се превръща в погранично селище с новосъздаденото Княжество България.

Жителите на Долно Драглища участват активно в Кресненско-Разложкото въстание от 1878-1879 година. След неуспеха на въстанието много от жителите се разселват по села в Рила или на територията на свободна България.

През 1893 година тук се създава комитет на ВМОРО с членове Иван Чолаков, Панарет Калоянов, Георги Тошков и Михаил Рабаджиев, както и останалите живи участници от Кресненско-Разложкото въстание.

Хората от Долно Драглища са активни участници и в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година. Долнодраглищани дочакват свободата едва през 1913 година, когато по силата на Букурещкия мирен договор селото и географската област Пиринска Македония, преминават към територията на България.

През 1966 година селото е преименувано на днешното Долно Драглище.