Описание

Белчин е българско село, което се намира в западната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 413 души.

Селото е разположено в живописна долина между Рила и Витоша. Известно е със средновековната крепост Цари Мали град, както и с прочутите Белчински бани, които се намират наблизо.

На селото е кръстена и Скала Белчин, която се намира на остров Ливингстън, част от Южните Шетландски острови в Антарктида.

Местоположение на Белчин

Административно селото е част от Община Самоков и Софийска област. Самоков се намира на 15 км от него. Селото е заобиколено от планините Рила, Витоша, Плана и Верила.

До него се стига по третокласен републикански път, но наблизо преминава и второкласният републикански път 62. Най-близките населени места са Алино, Клисура, Рельово и Продановци.

В района на селото им термални води с температура 41 градуса. Там са изградени и прочутите Белчински бани, които доказано имат лечебни свойства.

Туризъм в селото и наоколо

Селото разполага с една къща за гости, която предлага леглова база от 24 места. Тя е разположена в центъра на селото.

Белчин е много подходящо за еко туризъм и конна езда, а наблизо има два минерални басейна.

Наблизо се намира и Самоков, както и Сепарева баня, откъдето може да се изкачите с лифт до Седемте рилски езера, както и хижата Рилски езера.

Забележителности, които да посетите

Една от най-значимите забележителности на Белчин е намиращата се в края на селото средновековна крепост Цари Мали град. Днес е превърната в музеен комплекс и е филиал на Историческия музей в Самоков. Комплексът разполага от средновековната църква „Света Петка“, музеят, който се намира под нея, както и античната крепост, която е разположена на хълм над тях и до нея се стига с атрактивно влакче, което се изкачва по хълма. Официално музейният комплекс е открит през 2009 година е вече се е превърнало в изключително атрактивна дестинация.

Преди това крепостта се проучва от 2007 година и е обявена за паметник на културата с национално значение. Смята се, че крепостта е започната от траките и довършена от римляните.

Останките от друга средновековна крепост може да видите в близост до самоковските села Плана и Алино. Там се намира така нареченото Алинско кале. Смята се, че крепостта е била изградена през 12 или 13 век и се е използвала до 17. Днес от нея е останала съвсем малка част.

На 4.5 км от Белчин се намира римският саркофаг Момата в местността Свети Рангел. Състои се от 2 каменна блока, всеки от кой тежи около 2-3 тона, които приличат на храм.

Ако искате да се насладите на минералните извори, наблизо се намира минералният плаж в село Белчински бани. Той е изграден като спортно-развлекателен комплекс и е разположен върху термални води. В него може да използвате както басейна и водната пързалка, така и игрище за баскетбол, тенис, футбол, пейнтбол и картинг писта.

История на Белчин

Основната история на селото е свързана с крепостта Цари Мали град, за която се смята че съществува още от времето на траките. Крепостта е разположена на хълма Св. Спас.

Според проучвания мястото на крепостта се е използвала като светилище от местното тракийско население. Впоследствие римляните овладяват областта и укрепват крепостта. В средата на 4 век тя бива опожарена.