Описание

Емона е българско село, което се намира в източната част на страната, близо до Черноморското крайбрежие.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 17 души.

Разположено е на надморска височина от 108 метра и от него се открива прекрасна гледка към Черно море.

Местоположение на Емона

Селото е част от Община Несебър и Област Бургас. Географски то се намира на северозапад от нос Емине. До него се стига по четвъртокласен републикански път, който се отдел от първокласния път 9.

Най-близките му населени места са Елените, Баня и Обзор.

Туризъм в селото

Селото разполага с един дом за възстановяване, както и с бунгала, които се намират на брега на плаж Иракли.

Селото е тихо и спокойно, в близост е до брега и предлага страхотна възможност за почивка със семейството, далеч от шума и забързаното ежедневие.

Разходка до близкия нос Емине също ще ви се отрази много ползотворно, а гледката ще ви остане завинаги.

Забележителности, през които да се отбиете

Край селото може да посетите средновековния Емонски манастир Свети Николай Мираклийски. Смята се, че манастирът е изграден през 10 век, а през 14 цар Иван Александър дарява още имоти към духовния храм. През 1805 година манастирът бива разрушен, като впоследствие е възстановен. Днес е запазена единствено църквата, която не е в особено добро състояние. Манастирът има статут на културен и духовен паметник с национално значение.

Разбира се, на около километър и половина на юг може да посетите едно от най-прочутите места по българското Черноморие – нос Емине. Той е най-източната точка на старопланинската верига и разделя българското крайбрежие на два – северно и южно. Близо до нос Емине може да откриете и останките от средновековната крепост Емона.

Още повече на юг може да посетите защитената местност Иракли, чиято обща площ е повече от 42 хектара. Местността е предпочитана дестинация за къмпинги и палатки, поради чистия си плаж и липсата на постройки.

В съседния курорт Свети Власт може да посетите редица интересни места и забележителности, а една от тях, която се намира в центъра, е Емонският манастир Свети Власий. Манастирът е средновековен и най-вероятно е издигнат по време на Второто българско царство. Днешният манастир е нов и е издигнат на мястото на някогашната постройка.

История на Емона

Селото е кръстено на древногръцкия превод на Стара планина – Аемон. Местността Иракли, пък, е кръстена на днешната местност в Гърция Ераклеа. Това е така, защото Емона е било заселено с преселници гърци през почти цялата си история.

Първите писмени сведения са открити в документи от 7 век, в които Емона се споменава като град. В периода 7-14 век селището е известно на редица мореплаватели, а нос Емине също се е споменавал в редица карти на региона.

На нос Емине е съществувала и средновековната крепост „Аристеум“, която е била разположена на мястото на днешния фар. По време на строежа му са открити останки. Смята се, че крепостта е била унищожена по време на османското нашествие.

През османския период започва упадъкът на селището, а труднодостъпният регион около нос Емине го оставя встрани от икономическото развитие след Индустриалната революция.

След Освобождението селището попада в територията на новото Княжество България и още през 1880 година е открит нов фар. Нуждата от икономическо развитие, обаче, дава своите жертви – всички вековни дъбови гори около селото биват изсечени и преработени за дървени въглища по време на Османския период и началото на българската държава.

Към началото на 20 век голяма част от жителите на селото се изселват в Гърция, а на тяхно място идват българи от Източна Тракия.