Описание на Ихтиман

Ихтиман е български град, разположен в западната част на страната. Населението му наброява 13 568 души към 2015 година, според данните на ГРАО.

Това е един от средноголемите градове в страната, за които може и да не сте чували особено много, но който има много какво да предложи, както по отношение на природа и забележителности, така и по отношения на културни и исторически паметници.

Къде се намира Ихтиман и как да стигнем до там

Градът е административен център на едноименната Община Ихтиман и Софийска Област. Географски е разположен в Ихтиманската котловина, която е заобиколена от Ихтиманска Средна гора от север, изток и запад, а от юг е заградена от северните склонове на Септемврийския рид.

Ихтиман е с важно местоположение, а през града преминават няколко важни транспортни линии – първокласният републикански път 8, автомагистрала „Тракия“, както и железопътната линия София-Пловдив-Свиленград.

Най-близките населени места са Живково, Черньово, Стамболово, Полянци, Боерица, Венковец и Мирово, а столицата София се намира на 49 километра северозападно.

Туризъм в Ихтиман – какви са възможностите

Туризмът тук до голяма степен се развива благодарение на локацията на Ихтиман – пример за това е местният комлекс, който разполага с цели 55 места за настаняване.

Самият комплекс представлява универсален крайпътен обект с прилежащ мотел, аптека, супермаркет и различни магазини за часовници, козметика и дрехи.

Този комплекс е подходящ, ако Ихтиман е само спирка от вашето пътуване или просто преминавате покрай него.

На съвсем другия полюс е местната хижа, която разполага с леглова база от 25 места. Тя е подходяща за по-дългосрочно отсядане, семейни събирания, празненства и други.

Хижата работи целогодишно и от нея имате възможност да разгледате редица забележителности, които се намират в околността.

Забележителности, които заслужават вниманието ви

Един особено обект, с който местните жители се гордеят, е местният голф клуб, който е и първият голф клуб в България, открит през 2000 година.

Освен с игрища за голф комплексът разполага също така и с игрища за волейбол, баскетбол, тенис, яздене на кон и футбол.

Ако сте привърженици само и единствено на ездата, то на около 5 километра ще откриете конната база Ниеса, която е предназначена за отглеждане на коне и обучение по езда. Едно е сигурно – няма как да си тръгнете разочаровани от там, единствено в добро настроение.

В близост до село Веринско, на около 9 километра от Ихтиман, се намира язовир Бозалан, познат още като Бакър дере.

Заобиколен от борови гори, този микроязовир е подходящ за спортен риболов и отдих, и е любимо място за редица семейства.

Малко по-далеч може да се насладите и на частици от българската история, като например очушкият манастир Свети Пророк Илия, горновасилишкият манастир Възнесение Господне, крепостта Траянови врата или пък вакарелският манастир Свети Петка.

Всяко едно от тези места съдържа в себе си уникалната история и култура на България и българския народ.

История на града – какво може да научим

Старото име на Ихтиман е „Стипон“. През Античността и Средновековието той е бил римска охраняваща станция, чиято функция била да предпазва ключовата пътна артерия Виа Милитарис, която води към Константинопол.

Впоследствие става както византийска, така и българска охранителна станция, макар че в даден момент средновековната българска държава измества охранителния си център към крепостта Траянови врата.

През османския период селището тотално губи своята геостратегическа позиция и постепенно се превръща в обикновено село, за което свидетелстват документи от османски данъчен регистър от 1515 година.

Смята се, че през този период възниква и съвременното Ихтиман, като етимологията на думата все не е напълно изяснена.

След Освобождението (1878 г.) градът става част от Източна Румелия, а с обявяването на Независимостта (1908 г.) вече и от Царство България.