Информация за Здравец

Здравец е българско село, разположено в южната част на страната и е част от Рило-Родопския планински масив.

Със своите 52 души население (според данните на ГРАО към 2015-та година) то определено не гъмжи от живот, но в същото време селото има какво да предложи на своите посетители.

Ще трябва да отделите нужното време и търпение, за да стигнете до Здравец, тъй като той е на близо 65 км от Пловдив и като добавим планинския характер на пътя, то пътуването ще ви отнеме минимум 1 час и 20 минути.

Веднъж успели да стигнете, обаче, ви гарантираме, че ще останете очаровани от красивата природа на селото.

Къде се намира Здравец

Административно селото се причислява към Община Лъки, както и от Област Пловдив. Разположено на близо 1200 метра надморско равнище, Здравец е сгушено в живописните склонове на вълшебните Родопи.

До него се стига по третокласния републикански път 861, който трябва да хванете на разклона от път 86 за град Лъки.

Най-близките населени места до Здравец са Джурково, Лъки и Дряново.

Възможности за туризъм – какво да очаквате

Селото разполага с две къщи за гости, всяка от които е напълно готова да посрещне организирането на големи семейни събития и поводи.

Освен организирането на подобни мероприятия, селото предлага и други възможности за туризъм, най-вече за селски и планински такъв.

Имате възможността да правите разходки из Родопите, а освен това в района също има подходящи места, в които да прекарате добро време.

Къде и какво трябва да посетите в селото и района

На около 5 километра се намира екопътека Свети дух, която ще ви предостави страхотна възможност за разходка из природата. Маркировката на екопътеката е добра, а маршрутът ѝ ще ви заведе до водопада Свети дух. По пътя също така ще видите параклиси, вековен бук, смърчове, ели и хайдушки поляни.

Едноименният водопад е страхотно място, което ще ви зареди с положителна енергия и ще ви остави незабравим спомен. Височината на самия пад на водата е близо 15 метра и до него се стига изключително лесно по изградената екопътека.

Хижа Момчил юнак е друг вариант за вас, ако искате да прекарате време сред природата. Тя е построена в Родопите и се намира на север от Смолян. Самата сграда е масивна и е на два етажа, като е напълно водоснабдена и електрифицирана. Хижата разполага и с детски кът и туристическа кухня.

Местността Хайдушки поляни е поредната възможност за вас да се насладите на природните красоти на Родопите. Освен, че е само на 6 км от Здравец, местността ще ви предложи и много възможности за прекарване на хубаво време.

Тук ще откриете хижа и язовир, в който има възможност за спортен риболов. На всичкото отгоре тук ежегодно се провежда фолклорен събор, който привлича много туристи и любители на традиционния български фолклор.

В случай, че сте мобилни и имате желание да обиколите по-голям периметър от забележителности, то в района може да посетите също така:

  • Астрономическата обсерватория в Рожен;
  • Музеят на родопския карст;
  • Хижа Свобода;
  • Хижа Преспа;
  • Музеят на спорта и ските;
  • Връх Свобода;
  • Кърджалийският камък;
  • И много други.

История на Здравец

Не се знае много за селото, но има малки сведения, както и легенди на местните жители. Предполага се, че населеното място е създадено през Османския период и основният поминък на новозаселниците бил дърводобивът.

Според местните предания собственик на гори от района на име Димитър Бозев се заселил на мястото на днешен Здравец и дал началото на селището. Впоследствие с него се заселили и работници, които започнали с процеса на дърводобив.

Няма достатъчно сведения за развитието на селото след това. След Освобождението (1878 г.) то остава част от Османската империя. Към българската държава Здравец се присъединява едва след Балканските войни от 1912-1913 г.