Описание

Голяма Желязна е българско село, което се намира в централната част на страната, в пределите на Стара планина.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 573 души.

Местоположение на Голяма Желязна

Административно селото е част от Община Троян и Област Ловеч. Разположено е във Васильовската предпланина на Стара планина, а през него преминава река Топля. До селото се намира язовир Сопот.

До Голяма Желязна се стига по четвъртокласен републикански път, а наблизо преминава път 402. Най-близките населени места са Старо село, Сопот, Борима и Дълбок дол.

Туризъм в селото и околността

Селският туризъм в Голяма Желязна е силно развит. Селото разполага с един семеен хотел и над десет къщи за гости. Хотелът разполага с 16 места и се намира на брега на язовир Сопот, като от него се открива уникална гледка към водите на язовира. Някои от къщите за гости също се намират на брега на язовира, което предоставя добри условия за риболов.

Другата част от къщите за гости са на територията на селото и предоставят възможност за автентично селско изживяване, в комбинация с модерните удобства на съвременния дом.

Близостта на Голяма Желязна, не само до язовир Сопот, но и до Стара планина го правят изключително подходящо място за отдих, разходки и излети сред природата.

Забележителности, които да видите

Край селото се намира язовир Сопот. Той е разположен в средния дял на Предбалкана. Изграден е през 1961 година и е дълъг 7 км. Подходящ е за излет и риболов.

Друг язовир, който може да посетите в местността, е язовир Морун. Той е на около 10 км от Голяма Желязна и впечатлява с красивата природа, която го заобикаля. Във водите му виреят риби като шаран, костур, пъстърва, сом, щука и каракуда.

Ако искате да се разходите в Стара планина, връх Васильов е едно от най-красивите места наблизо. Извисява се на 1 490 метра надморска височина, а от върха му се открива спираща дъха гледка към всички посоки. Намира се на около 11 км от селото и е лесно достъпен. Пътят за него тръгва от местността Богоя. В подножието на върха се намира и едноименната хижа Васильов. Тя може да приеме до 42 души и е оборудвана със столова, лавка и туристическа кухня, като има и възможност за самостоятелно приготвяне на храна.

В близост до село Калейца, и на около 15 км от Голяма Желязна, се намира водопадът Скока. Висок е близо 12 метра и на хълма до него има изградена беседка, която е подходяща за отдих.

История на селището

Смята се, че живот по тези земи е имало още от неолита, а за това свидетелстват откритите находки на територията на селото в малката пещера Топля. Името на селото идва от местността край него, където някога се е добивала и обработвала желязна руда.

Първите сведения за Голяма Желязна са от 15 век в османски документи, където се споменава с името Зелезна.

През османския период селото се превръща в стратегически търговски център, поради разположението си по пътя Варна-Дубровник. Това помага изключително много за развитието и замогването му.

След освобождението Голяма Желязна попада в територията на новосформираното Княжество България.