Описание

Горун е българско село, което се намира в североизточната част на страната, на няколко километра от българското Черноморие.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 82 души.

Името на селото идва от дъбовата гора, която се намира в близост до него, а „горун“ е наименованието на вид дъб с жълтеникава дървесина. Старото име на селото – Саръмеше – означава същото нещо на турски език.

Местоположение на Горун

Административно селото е част от Община Шабла и Област Добрич. Разположено е в равнината на Южна Добруджа, а през него преминава дере, което е част от така наречената Суха река, която се напълва при натрупване на няколко по-дъждовни дни. Тогава водите се вливат в Шабленското езеро.

През селото преминава първокласният републикански път 9, който е част от международната пътна мрежа Е87. Най-близките населени места са Поручик Чунгево, Хаджи Димитър, Тюленово и Шабла.

Туризъм в селото

Селото разполага с две къщи за гости. И двете предлагат леглова база от 8 места. Едната къща е наскоро реновирана стара Добруджанска къща, а другата е изградена в автентичен стил, съчетана с модерен интериор. И двете къщи предлагат всички нужни удобства за приятна семейна почивка или ваканция. Съвсем наблизо се намира село Тюленово, което е на брега на Черно море и разполага със собствено плаж, а на няколко километра на север се намира Шабла, в която може да посетите редица забележителности.

Забележителности в Горун и района

Само на 7 км на изток се намира селцето Тюленово, разположено на черноморския бряг. Прочуто е с невероятния си скалист бряг, който излиза сякаш от приказка. Старото име на селото е Калъч кьой (село на сабята) и произлиза от предците на местното население, които са тюркски християни. Край брега има и много подводни пещери, които са изключително популярни сред гмуркачите, а скалистият бряг често е предпочитан от младоженци за сватбения им албум, поради невероятните пейзажи.

Друга забележителност в района е националният археологически резерват Яйлата. Той заема обща площ от 300 декара и представлява голяма скална терасата, която се издига на около 50 метра от земята. В околността на резервата са открити над 100 пещери, които са били обитавани още от 5000 година преди новата ера.

Природният резерват Тауклиман е поредният подарък от природата, който се намира на около 10 км от Горун. Резерватът е познат и с името Птичия залив. Той е пълен с малки плажове с минерална вода, както и високи скални пещери и малки скалисти островчета.

Резерватът има за цел да опази всички птици и влечуги, които го обитават, някои от които са включени дори в Червената книга на България.

История на селището

Селото е основано през 30-те години на 19 век от бежанци от Сливенско и Ямболско. Те бягат от кърджалиите, които опустошават селата им и ги разграбват. Имало е цели фамилии от Жеравна и Катунище.

След освобождението селото влиза в територията на новосъздаденото Княжество България.

Съдбата му, обаче, продължава да бъде печална, след като през 1901 година то е разрушено изцяло от силно земетресение.

След 1919 година селото окончателно преминава под румънска власт, заедно с цяла Южна Добруджа, по силата на Ньойския мирен договор.

През 1940 година Горун се връща в територията на българската държава, по силата на Крайовската спогодба, и румънските заселници в него се изселват, а на тяхно място идват българи от Румъния, които са преселени заради въпросната спогодба.