Тетевенски водопадиТетевенските водопади са една от най-големите природни забележителности на Балкана. Те са всъщност два на брой, като са известни съответно с имената Скока и Пръскалото.

Намират близо един до друг, но в същото време са доста различни. Така например, докато Скока е известен със своето пълноводие, то Пръскалото се отличава с голямата си височина.

Голяма част от удоволствието да ги посетите, обаче, се състои в самото преминаване на еко-пътеката, която води до тях. Тя носи името Под пръските на водопада, а според опитни планинари, е най-красивата в цяла Стара планина.

Достигайки до водопадите, ще видите колко различни са те един от друг. Скокът е висок едва 15 метра. Той, обаче, е много пълноводен и водите му са буйни през цялата година.

Пръскалото, от своя страна, е доста различен. Той се излива от огромна височина, която надхвърля 50 метра. Струята пада от толкова голяма дистанция, че до долу се разбива на милион малки сребристи капчици. Неговата внушителна големина се компенсира от това, че през определени периоди от годината той на практика напълно пресъхва.

Местоположение

Тетевенските водопади се намират в тиха и спокойна местност, която остава силно изолирана от шума и динамиката на големите градове. Тя е приблизително на половината път между Велико Търново и София, което прави възможно жителите на столицата да стигнат до мястото за по-малко от 3 часа.

Разбира се, това е при условие, че пътищата са лесно проходими и няма извънредни задръствания по националната пътна мрежа. Иначе, водопадите попадат в западния дял на Стара планина, като в близост до тях липсват по-големи градове.

Разположени са на север от билото на планината, а съответно най-близките в района по-значими населени места са малките, но очарователни Тетевен и Рибарица. Тетевен се намира на по-малко от 3 километра от този природен феномен, но разбира се, имайки предвид особеностите на релефа, разстоянието изглежда доста по-голямо в действителност.

Достъпност

Местоположението на водопадите навътре в Балкана предполага, че те би трябвало да бъдат трудно достъпни, но това не е съвсем така. Край тях преминава пътят, който свързва Тетевен и Козница, така че има добре поддържана инфраструктура, която позволява лесно да се доберете до мястото.

Пътят е малко по-труден за преминаване единствено през по-суровите зимни месеци, в които е възможно да се образуват дълбоки преспи сняг. Въпреки че те бързо биват разчистени за да се осигури достъпност до населените места в района, все пак в такива моменти се препоръчва да не се пътува. Пътят води в непосредствена близост до водопадите, след което се преминават само няколко стотин метра през гората и се стига до това чудо на природата.

Има и друг вариант да стигнете до тук. Той ще ви отнеме малко повече време, но за сметка на това ще ви донесе по-приятни преживявания. Става дума за уникално красивата еко-пътека, която се изкачва от Тетевен до мястото, на което те се намират в гората.

Тя криволичи, пълзейки нагоре, преминавайки посредством малки дървени мостчета над спускащата се планинска река. Това е един от най-добрите начини да се отдадете на активен туризъм.

За почивка през уикенда

Град Тетевен предлага много добри условия за почивка в района през уикенда. Макар че до големите градове София, Варна и Пловдив има и други места, които са доста по-лесно достъпни, би било голяма грешка ако не дадете възможност на тази удивително красива местност.

Макар че се намират навътре в гората, водопадите са сравнително лесно достъпни, което ще ви позволи да прекарвате доста повече време сред природата и по-малко в хотелската стая. Междувременно, условията за почивка тук са доста добри, а в района можете да откриете хотели, които поддържат много по-високо ниво на обслужването, отколкото сте очаквали.

Еко-пътеката

Както отбелязахме още в самото начало, до Тетевенските водопади води една от най-красивите еко-пътеки в България. Тя води началото си от историческата част на град Тетевен, а краят ѝ се явява самата локация на водопадите.

Пътеката криволичи романтично нагоре през планината, свързвайки града с тази удивително красива природна забележителност. Времето, което ще прекарате в разходка по нея, ще ви накара да забравите напълно за всичко останало, а в края ѝ ще се чувствате по-енергични и заредени, отколкото преди да поемете нагоре по нейните извивки.

По права линия разстоянието не е голямо – около 2 километра и половина. Имайки предвид, обаче, наклона, а също така и по-специфичния характер на релефа, дистанцията в края на краищата се оказва почти два пъти по-голямо отколкото ако беше в права линия. Така след приблизително 4 километра и половина сте вече до самите водопади.

Но това съвсем не е проблем – тъкмо обратното. Всъщност, колкото повече време прекарвате сред дивата природа на Стара планина, толкова повече ви се иска да стоите тук и да се наслаждавате на нейните прелести.

Това е подходящото място да отбележим, че Стара планина като цяло се отличава с това, че тук ще откриете най-живописните и интересни за окото маршрути от този тип. Еко-пътеките са нейната най-силна страна, защото водят до възхитително красиви места.

В същото време, те често тръгват от градове с богата история и драматично минало, което обяснява защо именно Балканът е считан за люлка на българската култура и за есенцията на това, което нашата страна може да предложи.

Самият маршрут е много лесен за обхождане. Макар че преминава през една толкова чиста и недокосната местност, за пътеката се полагат доста грижи за да бъде тя винаги в оптимално добро състояние. Освен това, екипировката не е от голямо значение, тъй като по нея лесно може да се върви с обикновени спортни обувки.

Кога да дойдем тук

Най-доброто време от годината, в което да предприемете разходка до Тетевенските водопади, това е края на пролетта и началото на лятото. Така ще съчетаете оптимално хубаво време с пълноводието на водопадите.

Освен това, природата през юни е във вихъра си, изригвайки в милион цветове и аромати. По това време еко-пътеката Под пръските на водопада ще ви възнагради за всеки метър, който сте преминали през нея, защото усещането е сякаш сте попаднали насред тропическата джунгла.

Освен всичко останало, песента на птиците ще ви накара да се чувствате толкова релаксирани и отпуснати, че няма да искате да си тръгнете от тук. А когато вече сте си у дома, няма да имате търпение отново да се върнете при Тетевенските водопади.