Описание

Драгана е българско село, което се намира в северната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 195 души.

В селото са родени някои прочути хора, като бившият председател на парламента на Република България Цецка Цачева.

Местоположение на Драгана

Административно селото е част от Община Угърчин и Област Ловеч. Географски се намира в района на Предбалкана, в местността, в която Стара планина и Дунавската равнина се сливат.

През Драгана преминава река Каменица, която е приток на река Вит, както и четвъртокласен републикански път. Най-близките му населени места са Бежаново, Ъглен, Угърчин, Орляне и Каленик.

Туризъм в селото

Селото разполага с една вила, която предлага леглова база от 8 места. Разположена е над селото, което е и причината за невероятната гледка, която се открива от терасите ѝ. В самата вила има просторен и озеленен двор, както и собствен паркинг, а отделно има и всекидневна с кухня и трапезария с телевизор, камина и тоалетна. Вилата е подходяща за семейни събирания, фирмени тържества, партита с приятели и всякакъв вид празненства.

Освен всичко селото е прочуто и с чистия си въздух, а река Каменица разполага с подходящи условия за риболов и къпане.

Забележителности в Драгана и околностите

Село Ъглен се намира на около 7 км от Драгана и освен, че е единственото населено място в България, чието име започва с буквата „Ъ“, то ще ви впечатли и със скалния мост, който се намира над река Вит, край селото. Мостът е естествено оформен и на места е познат под името Дупката.

На около километър северозападно от центъра на Ъглен се намира и средновековната крепост, носеща същото име. Крепостта е била изключително добре построена, използвайки природните дадености за свой отбранителен пояс. Днес са открити единствено останки от нея.

На около 17 км от Драгана, се намира язовир Тодоричене, разположен край едноименния град. Язовирът е подходящ за риболов и пикник, а мястото около него е изключително спокойно.

На 20 км се намира град Луковит, а там може да посетите геопаркът Искър-Панега. Паркът обхваща всички природни и исторически забележителности на територията на съседното село Карлуково, като в същото време свързва два различни района – този на ландшафтния парк Панега с този на Карлуковия карстов комплекс. Геопаркът ще успее да ви отдели от ежедневието и да ви пренесе в едно приказно място, от което няма да искате да си тръгнете. Освен разходката из красивите местности, може да си направите пикник или просто да се наслаждавате на природата на някоя от множеството пейки.

В Луковит може да посетите и едноименния язовир. Той е изграден над река Златна Панега от едноименния воден синдикат. Строежът се извършва в периода между 1926 и 1938 година. Язовирът се използва за производство на електрически енергия, както и за напояване на полетата между Луковит и Радомирци.

История на селото

Останките от крепостта Калето, свидетелстват, че на мястото на днешното село е имало древно селище от времето на Римската империя.

Смята се, че днешното село е възникнало по време на османския период, а според една от легендите името си то носи от мома на име Драгана, която е била запалена от турците, поради отказа си да приеме мюсюлманската вяра.

До 1878 година в селото се живели няколко абазки, турски и черкезки семейства, които обаче се изселват след Освобождението. Тяхното място се заема от заселници от близките села – Сопот, Лесидрен, Брусен и Угърчин.

След 1878 година селото става част от новосъздадената българска държава, а след Кресненско-Разложкото въстание (1878-1879) тук се заселват и бежанци от Пиринска Македония.