Описание

Кралево е средноголямо българско село, разположено в североизточната част на страната. По статистика на ГРАО към 2022 година, населението на Кралево наброява 924 души.

Това уютно село предлага на своите посетители един прекрасен отдих в природата на Преславската планина (позната и като Търговищки Балкан), далеч от шума и стреса на градския живот.

Посетителите на Кралево ще открият едно идеално място за почивка и релаксация в природата, спокойствие, красиви пейзажи и възможности за различни занимания на открито.

Къде се намира Кралево

Кралево е част от Община и Област Търговище. Намира се на главния път между Търговище и Велики Преслав, на около 14 километра от първия.

Най-близките населени места, освен вече споменатите Търговище и Велики Преслав, са селата Певец, Дългач, Имренчево, Мостич, Овчарово, Баячево и Руец.

През селото преминава второкласният републикански път 74, чиято функция е да свързва първокласните пътища 4 (Търговище) и 7 (Велики Преслав).

Какво може да правите

Кралево е обгърнато от планини, гори и изобилства с природни красоти. Благодарение на своето положение, селото предлага възможности за различни активности на открито, като хайкинг, планинско колоездене и разходки сред дивата природа.

Много популярен избор е за млади семейства и двойки, които искат да направят кратка разходка из природата и да се запознаят повече с историята на този край.

В съседния Велики Преслав има голям избор от 2 семейни хотела и 11 къщи за гости, всяка от които разполага с автентичен вид и страхотни условия за отсядане. В града има и 4 ресторанта, в които може да опитате вкусна храна с местни продукти.

Забележителностите на Кралево, които трябва да посетите

Бидейки само на около 13 километра, една от първите забележителности около Кралево, която трябва да посетите, безспорно е Националният историко-археологически резерват и музей Велики Преслав.

Този съвременен комплекс е разположен върху останките на някогашната столица на Първото българско царство и в детайли разказва на неговите посетители за историята на Средновековна България.

В радиус от 20 километра може да посетите също и забележителности като резервата Патлейна, аулът на хан Омуртаг, язовир Тича, Ханкрумовският скален манастир, както и Окото на Осмар.

История на селището и региона

Археологическите разкопки край Кралево разкриват редица находки в този район още от тракийско време, което подсказва, че тук е имало тракийско селище.

В землището на селото са открити редица тракийски могили, като тези находки са направени от археолога Георги Гинев.

Може би най-голямата находка е откритото през 1979 година „Кралевско съкровище“, което археолозите датират между 4 и 3 век преди Христа.

Друга любопитна находка е могилно погребение, в което са открити редица предмети от тракийско въоръжение като железен меч, сребърен нагръдник и бронзов шлем от 3 век преди новата ера.

За периода на Средновековието се знае, че в района на Кралево през 10 век се развива занаятчийско производство, чиято функция е насочена основно към това да обслужва столицата по това време Преслав.

За периода на османската власт няма информация за развитието на селото, но на база съвременния етнически състав (53,44 процента се определят като етнически турци) може да се предположи, че съвременното селище е възникнало по време на Османската империя.

След Освобождението на България през 1878 година, Кралево попада в територията на новосъздаденото Княжество България, където остава и до ден днешен.