Водопад Варовитец, ЕтрополеВодопадът Варовитец често бива описван от туристи и пътешественици като най-красив в цяла България. Това се дължи на уникалния начин, по който изсипва водите си, формирайки множество живописни завои и каскади. Едновременно с това, той е едно живо доказателство, че говорейки за водопади, височината всъщност не е от толкова голямо значение.

Много по-важен е начинът, по който се е представил този шедьовър на дивата природа. Стъпало след стъпало и завой след завой, той заобикаля големи и овални камъни, които в резултат от постоянните водни пръски и плътна сянка, която хвърлят дърветата, са почти постоянно покрити в ярко зелен мъх.

До водопада води живописна пътека, а край него са поставени дървени парапети, които позволяват да се насладите на гледката напълно безопасно, само на няколко крачки от водата.

Височина

Водите на Варовитец се спускат от сравнително малка височина. От върха до подножието, където се забавя и придобива вид на шумоляща горска рекичка, той се спуска на приблизително 15 метра. На фона на други български водопади, тази височина може и да е малка, но за сметка на това, впечатлението, което той създава, просто е поразително.

Тук можем да добавим, че всъщност тези 15 метра дори не са един скок, а става дума за поредица от по-малки и големи каскади, идващи бързо една след друга. Това допълнително създава усещане за по-малка височина. Макар и не толкова висок обаче, той впечатлява със своята ширина и пълноводие, които го правят истински празник за окото.

Къде точно се намира

Водопадът Варовитец се намира на по-малко от 3 километра от град Етрополе, което обяснява защо понякога го наричат Етрополски водопад. Освен това, той е разположен на броени метри от прословутия Етрополски манастир.

Това го прави наистина много лесно достъпен, особено на фона на онези водопади, които се намират на километри навътре в гората. Тук, за разлика от повечето от тях, има удобен път, който осигурява отлична транспортна достъпност.

Природа в околността

Варовитец се намира в местност, която е имала щастието да бъде надарена с изключително красива природа. Той е разположен на надморска височина от приблизително около 750 метра, като попада в пояса с най-гъсти гори по южните склонове на Стара планина.

Растителността в района е почти изцяло широколистна, като в тази област се срещат почти всички дървесни видове, които са характерни за широколистните гори в нашата страна.

Разнообразието от растения и богатството на животинския свят е наистина много голямо, като наличието на кристално чиста вода оказва своето влияние, привличайки горските обитатели край планинската река.

Кога да го посетим

Водопадът Варовитец е подходящо място за кратка екскурзия по всяко време. До голяма степен всичко е въпрос на лични предпочитания, като той не губи и грам от своята изключителна красота и магнетизъм, без значение през кой сезон от годината го посещавате. През всеки сезон той изглежда различно, но това не го прави по-добър или по-лош в сравнение с някой от останалите моменти от годината.

Късна пролет и ранно лято

Най-доброто време от годината за туризъм в района на водопада Варовитец е периодът от май до юли. Това означава, че късната пролет и ранното лято са най-подходящи и съответно, те предлагат най-красиви гледни.

Подобно на много други български водопади, по това време той е и най-пълноводен. Тогава си дават среща пролетните валежи, снеготопенето и началото на най-топлите дни от годината (тук става дума конкретно за месец юли).

През този период растителността е изключително тучна и буйна. Тя дори израства по скалните късове насред самия водопад. Тук, в резултат на по-малката надморска височина, летата са по-топли, което се комбинира добре с обилната влага и благоприятства развитието на растенията.

Зимата е като в приказките

Макар че летата са доста топли, това не пречи на зимните температури да стават изключително ниски. Обикновено падат доста обилни валежи от сняг, а температурите могат да останат под нулата с дни.

В резултат на това, по-голямата част от водопада замръзва. Това е причина за образуването на тънки ледени висулки, които привличат тук любители на фотографията.

Есента и нейните цветове

Цветовете през есента са толкова красиви, че сякаш природата е обезумяла и със страшен замах е обагрила всичко в милион нюанси. Топлите цветове преливат между златисто, бежово, кафяво и червено, като всичко това се примесва с все по-буйните води на Варовитец.

Хубавото е това, че температурите са все още приятни и по тази причина условията за туризъм са наистина много добри. Не много голямата надморска височина позволява по-плавен преход между лято и зима, което обяснява очарованието на есента в тази част на Стара планина.

Опасности

Предвид близостта на Етрополе и Етрополския манастир, тук околността е сравнително безопасна. Малка е вероятността да се натъкнете на едри диви животни, което обяснява защо повечето хора, които идват тук на екскурзия, някак неусетно се отпускат и се разхождат сред дивата природа без каквито и да било опасения. И все пак трябва да сте предпазливи за някои неща.

Основният риск идва от това, че тук през пролетта можете да станете жертва на кърлежи. Това е сравнително премерен риск, защото все пак дивите животни не се доближават твърде много до манастира, а от там и кръвосмучещите паразити по-трудно намират жертва.

И все пак, ще трябва да сте предпазливи. Препоръчва се да носите дълги панталони и затворени обувки ако се разхождате из гората. Иначе около водопада е сравнително сигурно и обезопасено, а вероятността от инциденти е незначителна, тъй като има поставени дървени ограждения, които от своя страна не позволяват да отидете на рисковано разстояние и да пропаднете по невнимание.

Какво да посетим в близост

Както вече споменахме, на една ръка разстояние от водопада Варовитец ще намерите един прекрасен български манастир. Той не само си струва да бъде посетен, но също така и си струва да бъде и основна цел на вашето посещение в местността, заедно със самия водопад.

Не е лоша идея и да се разходите до град Етрополе, който предлага интересна архитектура и типичен планински дух. Градът е малък, тих, спокоен, чист и подреден, а хората лесно се влюбват в неговия чар.

Защо да дойдем до тук

Водопадът си заслужава да се посети по-много и различни причини. Той може да ви очарова с красота, но и да ви предложи изключително лесна достъпност и възможност да се насладите на неговата прелест на цената на почти нулеви усилия. Водопадът е много лесно достъпен и с автомобил, тъй като от манастира до тук трябва да вървите само няколко десетки метра.