Момин СкокМомин Скок е малък по размери водопад, чиято височина достига едва 10 метра. При това той не се спуска с някакъв заглушителен грохот, нито пък обемът му е нещо, от което да ви настръхнат косите. За него обаче може да се говори много и със сигурност трябва да го посетите ако ви се отвори тази възможност.

Водопадът наподобява на голяма и пълноводна чешма, която излива голяма струя вода в малко езерце с прозрачни и леко зеленикави води. Този малък оазис е заобиколен от всички посоки от гъста зеленина, което го превръща в приятно място за разтуха и релакс.

Местоположение

Водопадът Момин Скок попада в пределите на Северна България. Той се намира приблизително в централните части на страната и е разположен не далеч от старата столица, Велико Търново. От историческия град го разделят приблизително двайсетина километра по права линия. Трябва да се каже, че и по път дистанцията също не е много по-голяма.

Мястото се намира на запад – северозапад от града и попадайки насред малък остров от широколистна растителност. Иначе, от всички страни се ширят безкрайни обработваеми земи, които обаче изглеждат някак успокояващо и романтично с меките извивки и преливащи златисти, бежови и зелени цветове.

Точното местонахождение на Момин Скок е в триъгълника, който се образува между селата Михалци, Мусина и Емен. Намира се при така наречения Еменски каньон, по течението на река Негованка. При същата е разположен и едноименният язовир.

Достъпност

Водопадът Момин Скок със сигурност се радва на едно доста добро ниво на достъпност. На първо място, той се намира в област, до която може да се стигне изключително лесно с автомобил. Като цяло, близостта до Велико Търново доста помага, защото градът и неговите околности имат положителна слава заради своята добра инфраструктура.

След като вече сте на стигнало до каньона Негованка, вие имате възможност да слезете от колата и със собствени усилия да стигнете до мястото на водопада. До него се отива посредством изключително красива и сенчеста еко-пътека, която криволичи под преплетените клони на дърветата.

Еко-пътеката се смята за изключително лесно проходима. Тя не изисква да притежавате абсолютно никаква специфична екипировка. Важно е да следвате единствено нейния маршрут и да не излизате из гъстите храсталаци, защото там има риск да се подхлъзнете, ударите, одраскате или да ви се залепи някой малък, но опасен кърлеж.

Пътеката може да бъде обходена на практика от всеки. Това я прави подходящо място за да се докоснете до природата, без значение на колко сте години и каква е вашата физическа подготовка.

Еко-пътеката

В района на Момин Скок се намира една от най-известните еко-пътеки в България. Името ѝ е Негованка, което идва от близките река и язовир със същото име. Мястото е изключително примамливо и привлича много голям брой туристи, особено хора, които са се насочили или отседнали във Велико Търново.

Гостите и жителите на старата столица, които искат да видят не само архитектурата и историческите паметници на града, но също така и природните красоти на околността, непременно трябва да посетят мястото.

Еко-пътеката обхожда на практика целия каньон. Преминава през тунел от гъста и свежа зеленина, криволичи между най-очарователните кътчета в околността и накрая ви отвежда до прословутия водопад Момин Скок,

Макар и не много голям, той изглежда като едно малко забравено късче от рая, което просто се е сгушило насред скалите. Водите са чисти и спокойни, затопляйки се до приятна температура през топлите летни месеци.

Много е важно да бъдете внимателни, в случай, че не желаете да се объркате някъде по пътя. Причината е в това, че еко-пътеката често може да бъде пропусната от посетителите и по този начин можете да се лишите от удоволствието да с разходите по нея.

В района могат да се видят и други пътеки, но те не са препоръчвано място за разходка, защото в повечето случаи няма да ви отведат до никъде. Възможно е доста да се заблудите и да се разхождате в кръг, без да стигнете до самия водопад. По тази причина е добре да се следят табелите и да се внимава да не бъде пропуснато мястото.

Гористата местност може и на пръв поглед да ви се вижда доста малка и компактна, но ако влезете вече между дърветата, това започва да изглежда съвсем различно. Зеленината е гъста, трудно проходима и приплетена.

Освен това, при подобни условия дори и съвсем кратка дистанция изисква доста усилия и време за да бъде премината.

Кога да посетим Момин Скок

Водопадът Момин Скок не е от местата, които са еднакво атрактивни през всички четири сезона. Ето защо, ще постъпите най-добре и най-правилно ако се запознаете по-детайлно с условията и с времето през годината, в което да го посетите.

Изберете лятото

Края на пролетта и началото на лятото се смятат за най-подходящото време от годината, в което да посетите водопада. Най-красива е околността през юни, когато всичко е в своя апогей.

Пищната зеленина ухае несравнимо, температурите вече са високи, но без да са достигнали нетърпимо високи стойности, а птиците пеят своята песен, докато се спотаяват на сенчестите клони.

Недостатъците на останалите сезони

За сравнение с топлите и слънчеви летни месеци, тук зимата е много студена. Температурите могат да паднат до -10 или -20 градуса в някои по-студени утрини, като това не е необичайно явление.

Освен това, растителността се състои на практика изцяло от широколистни видове, така че за една не малка част от годината тя губи напълно листата си. Да не говорим за това, че и водопадът може почти напълно да замръзне, което на практика ще ви лиши от възможността да му се порадвате.

През преходните сезони са налице някои предимства, но те не са особено големи и не са достатъчна причина за да изберете тази част от годината за своята малка екскурзия до това прекрасно място.

Основен плюс например на есента е мекото време и пъстрата гама от цветове и шарки. През пролетта от своя страна, слънцето вече пече неудържимо, а растителността се завръща към живот.

През този сезон най-много впечатляват песента на птиците и нацъфтелите растения, които освен, че излъчват свежест, излъчват и неповторим аромат от всички страни.

Опасности

Предвид това, че се намирате само на ръка разстояние от две съседни села, рисковете да се разходите сред природата тук не са особено големи. Важно е да сте предпазливи, да не влизате във водата ако сте край язовира и реката и всичко ще бъде наред по време на вашата малка разходка.