Описание

Кошарица е средноголямо българско село, което се намира в източната част на страната, в близост до Черно море.

Населението му, според статистиките на ГРАО за 2015 година, е 1325 души.

Старото име на селото е „Къшла Дере“, а поводът за това наименование е голямото дере, което минава през него.

Съборът на Кошарица се провежда всяка година на 1 ноември. Тогава, по стар стил, се отбелязва денят на преподобни Иван Рилски чудотворец.

Как точно се стига до Кошарица и къде се намира

Като административно деление Кошарица спада към Община Несебър и Област Бургас. Географски погледнато, селото е разположено в планински район, в крайните склонове на Стара планина.

Кошарица не се намира директно на Черноморския бряг, а на няколко километра навътре от него.

Само на 6 км пък се намира курортът Слънчев бряг, а в посоката към него Кошарица разполага с вилна зона, която се разраства всяка година и наближава все повече Слънчев бряг.

През селото преминава четвъртокласен републикански път, който свързва Кошарица с първокласния път 9 на югоизток и третокласния път 906 на северозапад.

Най-близките населени места са Плазовец, Слънчев бряг, Свети Власт, Несебър, Тънково, Елените и Баня.

Туризъм в Кошарица и какво да очакваме от него

Туризмът в това село е отлично развит и всъщност представлява основният икономически двигател за стопанския живот на Кошарица.

Във вилната зона на селото ще откриете 5 хотела, 2 от които семейни, близо 20 къщи за гости, както и няколко апартаментни комплекса.

Кошарица е привлекателна с това, че предлага една страхотна комбинация от море и планина.

Черно море е само на няколко километра, което с кола се изминава за минути, но в същото време посетителите на селото могат да се порадват на чистия планински въздух, с който Кошарица разполага.

Ако търсите усамотението и комфорта, вместо шума, купоните и нощния живот, каквито може да откриете в Слънчев бряг, например, то Кошарица е едно страхотно място за вашата семейна почивка.

На кои забележителности да акцентирате

Съвсем логично по родното Черноморие преобладаващите забележителности са най-различни модерни атракциони от рода на аквапаркове, клубове, заведения, картинг писти и многообразни плажове.

Ако все пак искате да комбинирате почивката си и да разгледате някоя друга културно-историческа или археологическа забележителност, ние имаме страхотни предложения в тази насока.

Едно от тях е Емонският манастир Свети Андрей, който се намира на около 5 километра от Кошарица.

За съжаление в днешно време от този манастир е останал малък зид, който е част от някогашната оградна стена на сградата.

Емонският манастир Свети Андрей е бил един от средновековните манастири, които образуват така наречената малка Света гора.

Най-големият си разцвет той достига по времето на цар Иван Александър през 14 век, но впоследствие е унищожен от пирати.

В днешно време е изграден нов голям манастир, който носи името на покровителя на курортния град Свети Влас – Свети Власий.

В храма на съвременния Емонски манстир се съхраняват мощите на самия Свети Власий, на Свети апостол Андрей, както и малка частица от Кръста Господен.

Несебър е на около 10 километра от Кошарица и в него, наред с всички модерни атракциони, които може да посетите, препоръчваме да отскочите и до така наречения „Стар Несебър“.

Той представлява архитектурно-исторически резерват, който обхваща цялата стара част на града, в която са запазени всички архитектурни забележителности на Несебър.

Намира се на полуостров, който е дълъг около 850 метра и широк около 350.

Несебър всъщност е един от най-древните градове, не само в България и Балканите, но и в цяла Европа.

Доказано е, че е основан преди повече от 3200 години. През античността градът е носил името Месамбрия.

Историята и културата, събрани в този резерват, ще ви оставят безмълвни и влюбени в българската история.

История на Кошарица – кратка версия

Няма конкретни сведения за възникването на Кошарица като населено място, но се предполага, че то е сравнително ново като селище.

Знае се, че към момента на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) на това място е имало черкезко село, за което се предполага, че е създадено около 10-15 години по-рано, по време на масовото изселване на черкези от Руската империя (немалка част от тях се заселват по българските земи).

След Освобождението Кошарица попада в пределите на новосформираната автономна област Източна Румелия.

Черкезите са изселени, а на тяхно място се заселват български преселници от околните села.

В днешно време Кошарица се развива основно като туристическа дестинация, използвайки благоприятното си разположение едновременно в планината и близо до българското черноморско крайбрежие.