Описание на Казанлък

Казанлък е средноголям български град, разположен в централната част на страната.

С население от малко над 50 000 души, според данните на ГРАО към 2015 година, то се нарежда на второ място в своята област и на 20 място в цяла България.

Казанлък заема второ място и в още една важна класация – това е вторият най-голям необластен град в страната, след Асеновград.

Градът е богат на природни и културно-исторически забележителности. Той е център на така наречената Розова долина, а в него се намира и най-голямата и добре запазена в България тракийска гробница, която е включена в списъка на ЮНЕСКО.

Мнозина посочват Казанлък освен като страхотен град за екскурзия, също и като перфектно място за местоживеене.

Местоположение – как да стигнем до Казанлък

Градът е административен център на Община Казанлък и се причислява към Област Стара Загора.

Географски той се намира в Казанлъшката котловина, която е част от Задбалканските котловини.

Казанлък е и важен транспортен коридор, като през града преминават две ключови пътни артерии – първокласният републикански път 5, част от международната пътна мрежа E85, и първокласният път 6, част от E871, познат още и като „Подбалкански път“.

Най-близките населени меса са Копринка, Крън, Хаджидимитрово, Бузовград, Розово, Енина, Дунавци, Черганово, Мъглиж, Шейново и Шипка.

Какво може да ви предложи туризмът тук

Казанлък изобилства от места за отсядане и като цяло туризмът е важна част от икономиката на този български град.

Тук ще откриете 18 хотела, от които 5 семейни, 14 къщи за гости, както и няколко апартамента за гости.

Ключовото местоположение, красивата природа, възможностите за разходки в планината и посещение на редица природни и културно-исторически забележителности, правят Казанлък толкова привлекателен.

Тук определено ще се намери по нещо за всеки, независимо от интересите – градът предлага всевъзможни забавления за малки и големи, а природата наоколо ще ви напомни какви късметлии сме българите, че притежаваме такова божествено парче земя.

Забележителности в града и района

Само за забележителностите в града ще са ви нужни минимум 2-3 дена, за да обходите всички, какво остава за тези в района, но приключенският дух може да ви отведе далеч, стига да сте готови да му се отдадете.

В Казанлък имате възможност да посетите:

  • Художествената галерия;
  • Местният исторически музей;
  • Литературно-художественият музей Чудомир;
  • Историко-етнографският комплекс Кулата;
  • Къщата-музей на академик Дечко Узунов;
  • Музеят на розата;
  • Казанлъшката гробница;
  • Казанлъшкият манастир Въведение Богородично.

За тези, които вече са минавали през горепосочените забележителности, в района също има много какво да видите – „Пътеката през вековете“ до село Бузовград, мегалитът Слънчевата врата (Бащин камък), крепостта Бузово кале, античният град Севтополис, Енинското ждрело, язовир Копринка и много други места.

Съвсем спокойно може да планирате едноседмична почивка с вашето семейство, в която, уверяваме ви, няма да имате празен ден.

История на Казанлък

Историята на този град може да се проследи чак до новокаменната епоха (неолит), за която има данни, че е съществувало селище на това място. В последващите енеолит и бронзова епоха селището продължава да съществува.

През 5-4 век пред Христа един обикновен тракийски град (Севтополис), кръстен на тракийския цар Севт I, се превръща в столица на тракийската Одриска държава.

Останките от града са открити под водите на съвременния язовир „Копринка“, който се намира само на 5 км западно от Казанлък.

По време на разкопките са открити и 12 тракийски гробници, начело с казанлъшката, а това е сигурно доказателство за значението на този регион.

За първи път казанлъшкият край влиза в територията на българска държава през 815 година, когато между хан Омуртаг и Византийската империя се сключва 30-годишен договор, с който определени територии на Византия стават част от Първото българско царство.

Смята се, че съвременният град Казанлък възниква в края на 14 век на левия бряг на Старата река. Това се получава в следствие на това, че османските нашественици унищожават тогава съществуващото българско селище на десния бряг на реката.

По време на почти целия османски период и до края на 19 век градът е прочут със своето производство на розово масло, гайтани, аби и казанджийски изделия.

Ключов за успеха на Казанлък като град отново се оказва местоположението – прочутата маслодайна роза, пренесена от Индия през Сирия, Персия и Мала Азия намира подходящи условия за развитие единствено в територията около Казанлък, а именно висока влажност, леки песъчливи канелено-горски почви и подходяща температура.

През 1820 година в града се създава първата розотърговска къща, а постепенно Казанлък се превръща в центъра на розопроизводството в България.

Казанлъшкото розово масло добива световна популярност и печели редица златни медали на изложенията във Филаделфия, Париж, Лондон, Антверпен и Милано.

По време на Руско-турската освободителна война (1877 1878 г.) Казанлък се превръща в една от „горещите точки“ – тук се провеждат едни от най-ожесточените бойни действия.

Освобождението носи свобода на този български град, но тя си има своята сериозна цена – губейки огромния пазар, който е Османската империя, повечето занаяти в града постепенно западат и накрая изчезват.

За сметка на това в Казанлък започва да се развива текстилна промишленост, а през 20 век и индустриалното производство на оръжия (тук се намира прословутия завод „Арсенал“).