Описание

Буковец е малко българско селце, разположено в централната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 56 души.

Намира се в района на Предбалкана и изключително живописно, а от селото се разкрива невероятна гледка към върховете на Шипка, Ботев и Буздлужа.

Местоположение на Буковец

Административно селото е част от Община и Област Велико Търново. Намира се на 15 км западно от Велико Търново.

През селото преминават два много малки притока, които впоследствие се вливат в река Искър. До Буковец се стига по четвъртокласен републикански път, а най-близките населени места са Батулия, Реброво и Брезовдол.

Туризъм в селото и околностите

Селото разполага с една къща за гости с леглова база от 10 места. Къщата е на възраст от 150 години и е изключително добре реставрирана и запазена, в автентичен за еленския балкан възрожденски стил. Къщата разполага с гледка към буковите гори в околностите на селото, както и с басейн и голям двор.

В селото и околностите може да се разходите и да разгледате красивата природа и забележителностите.

Забележителности, които да видите

В намиращото се на около 8 км Дряново е разположена къщата музей Икономова къща. Тя е една от двете запазени къщи в селото, построени от прочутия български майстор Колю Фичето. Завършена е през 1851 година. Днес къщата е част от Историческия музей в Дряново и е отворена за посещения.

Другата забележителност в Дряново е музеят Колю Фичето. В него са запазени лични вещи на великия майстор, както и собственият му печат. Освен това има и макети на някои от най-великите творения на Колю Фичето, сред които:

  • Свищовската църква Света Троица
  • Храмът Свети свети Константин и Елена
  • Моста на река Янтра при Бяла
  • Покритият мост в Ловеч
  • Каменният мост над река Росица в Севлиево
  • Сградата на турския конак
  • Катедралният храм Рождество Богородично

Наблизо се намират и останките от крепостта Градището, които са разположени на хълм. Наблизо се намират и други останки – тези от крепостта Кулата. Градището се смята за римска, а впоследствие е била използвана и от българи. Според една от легендите крепостите Кулата и Градището са били свързани с въздушен мост.

Южно от Дряново, на 8.5 км от Буковец, се намира водопадът Скокля. Разположен е точно зад моста на Колю Фичето, до железопътната линия.

На 10 км се намира язовир Тъмни лък. До него се стига по черен път, по който се отбива от главния асфалтиран път от Велико Търново към Дряново. До язовира има паркинг и мястото е обособено за отдих и риболов.

История на селището

Намиращите се наблизо крепости свидетелстват, че местността е била населявана още отпреди времето на Второто българско царство и столицата му Търново. Има сведения, че през античността, когато тези земи са били в състава на Римската империя, тук е преминавал важен транспортен и комуникационен път, който е свързал Дунавската равнина и Подбалканските котловини.

Според местните жители, днешното село е основано през 1627 година от скотовъди от Дряново, бягащи от набезите на турците.

През 1847 година в селото е изградена църквата „Света Троица“, която е осветена от гръцки владика.

След освобождението Буковец става част от българската държава, каквато е и до днес. През 1918 година е основано читалище „Развитие“, което свидетелства за културното израстване на селото. На втория етаж на читалището се е помещавало и основно училище с две класни стаи. Училището е съществувало до 1960 година.