Описание 

Горно Дра̀глище е българско село, което се намира в югозападната част на страната. Населението на селото, по данни на ГРАО към 2015 година, е 912 души.

Старото му име е Горно Драглища. От селото се разкрива невероятно живописна гледка към Рила планина.

Местоположение на Горно Драглище 

Селото е разположено в планински район, в подножието на Рила. Намира се в Разложката котловина, между планините Рила, Пирин и Родопи.

Административно е част от Община Разлог и Област Благоевград.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, а най-близките населени места са Долно Драглище, Добърско и Баня.

Туризъм в селото 

Селото разполага с два семейни хотела, по-големият от които с леглова база от 30 места. И двата хотела предлагат добри условия на достъпни цени. В близост се намира Рила, както и ски зоните в Банско и Разлог. В същото време селото предлага тиха и спокойна алтернатива на шумните и препълнени курорти като Банско.

Забележителности, които да видите

В съседното село Добърско се разположен православният храм Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат. Храмът е изграден през 1614 година. Църквата предлага уникални стенописи, които са запазени през вековете.

Близо до Добърско може да посетите и водопадът Щрокалото. Височината му достига 30 метра, а гледката към него е живописна. Водопадът е леснодостъпен и от двете си страни.

На около 5 км от Горно Драглище се намира конна база, която е разположено в село Бачево. Конната база разполага с лятна и зимна част, както и с механа и апартаменти за нощувки. Особено атракция през зимата е ездата на кон в сняг.

Разлог се намира на около 8 км от Горно Драглище и в него може да посетите няколко забележителности, една от които е местният исторически музей Никола Парапунов. Той е създаден през 1957 година и се помещава във възрожденска къща, която, заедно с другите в града, имат статут на културен паметник. В музея може да видите над 5 500 експоната от различни епохи.

Над Разлог може да посетите така наречената местност Голак. Тя се намира на едноименния хълм и от нея се разкрива невероятна гледка към Разлог, Разложката котловина, както и трите заобикалящи я планини – Рила, Пирин и Родопите. До местността се стига по обособена екопътека, а на хълма има изградени пейки, дървени шезлонги, люлки, както и 12-метрова кула за съзерцаване.

Ако искате още повече разходка и природа, тогава екопътеката Властелинът на планините и изборът за вас. Тя започва от комплекс Семково, който се намира на 11 км от Горно Драглище, е се изкачва Вълча поляна, след което се слиза до Станкова река. Маршрутът преминава през още няколко красиви местности, след което свършва в Парка за танцуващи мечки. Приблизителното време за изминаване е 4 часа.

История на селището

Най-ранните писмени данни за съществуването на селището са от османския данъчен регистър от 1576 година. Той се отнася до джелепкешаните в Разложката околия и в него се споменава селището Горно Драглище. Документът свидетелства за това, че селото е било с изцяло българско население. В издадената в Константинопол през 1878 година „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоник“ е посочено, че мъжкото население в Горно Драглища през 1873 година наброява 600 жители българи.

През 1835 година се изгражда църквата „Въведение Богородично“. След освобождението селото остава част от Османската империя. Едва през 1913 година, по силата на Букурещкия договор, Горно Драглища се присъединява към Княжество България. През 1966 година селото се преименува на Горно Драглище.