Описание

Велики Преслав е български град, намиращ се в източната част на страната. Населението му по данни на ГРАО към 2015 година е 8 843 души.

Градът се намира близо до мястото на едноименната столица на Първото българско царство, чиято крепост е възстановена и отворена за посетители.

Местоположение на Велики Преслав

Градът е административен център на едноименната Община и е част от Област Шумен. Той е третият по големина град в областта. През града преминава второкласният републикански път 74, който се свързва с първокласния републикански път 7, свързващ главните пътища 2 и 48.

През Велики Преслав преминава и приток на река Голяма Камчия.

Най-близките населени места са Мостич, Имренчево, Миланово и Драгоево.

Туризъм в града

Градът разполага с един хотелски комплекс, както и четири къщи за гости. Хотелът предлага леглова база от 45 места, както и ресторант с 300 места и лятна градина. В къщите за гости може да се насладите на приятна, уютна и домашна обстановка, съчетана с автентичен селски стил и голям двор, подходящ както за излети и събирания, така и за детски игри и спортове. Една от къщите разполага и с басейн.

Забележителности във Велики Преслав

Най-значителната забележителност в града е националният историко-археологически резерват и музей, носещ същото име. Той се намира върху останките на някогашната българска столица Велики Преслав. Резерватът е основан през 1906 година. В музея може да видите останки и предмети, открити при разкопките. В резервата може да посетите редица недвижими паметници, най-големият от които е възстановената преславска крепост. В музея се поставено и Преславското златно съкровище, както и керамичната икона на Свети Теодор Стратилат.

На 6 км от Велики Преслав се намира природният резерват Патлейна. Той представлява ивица гора, която се намира на десния бряг на река Голяма Камчия. Получава статут на резерват още през 1948 година.

В местността Хисар Кале, до Велики Преслав, се намира Аулът на хан Омуртаг, който представлява български замък, за който се смята, че е строен по модел на първата българска столица Плиска. Замъкът се датира от 822 година. Някои историци смятат, че Чаталарският надпис на хан Омуртаг споменава именно този дворец. В замъка е открита и църква от 4 век.

На 8 км се намира язовир Тича, който е седмият по големина в страната. Обиколката на язовира е над 100 км, а стената му е висока близо 55 метра. Язовирът се използва както за водоснабдяване на близките населени места, така и за риболов, като водите му се зарибени с редица риби като червеноперка, шаран, кефал, уклей, слънчева риба, бяла риба, бабушка, каракуда, сом и костур.

История на града

Велики Преслав възниква през втората половина на 9 век, по време на управлението на българския княз Борис I. Първоначално е изграден като военен лагер, в който е имало гарнизон и укрепен дворец. Намира се на 30 км от първата българска столица на Плиска. Преслав бива обявен за столица на България през 893 година, при новия цар Симеон I. В града се основава и първата българска книжовна школа – Преславската.

Градът пада и престава да бъде българска столица завинаги през 971 година, когато киевският княз Светослав I тръгва на поход към България и завладява североизточната част от страната, в това число и големите градове Дръстър и Преслав. Впоследствие византийският император Йоан Цимисхи окупира източните части на българската държава, включително двата град. Той кръщава Преслава на свое име – Йоанопол. Пет години по-късно цар Самуил освобождава Преслав и той остава в български ръце от 976 до 1001 година, когато новият византийския император Василий II Българоубиец го превзема и присъединява към своята империя. Градът става отново български едва след въстанието на Асен и Петър през 1185 година, но тогава за столица е избрано Търново.

Преслав пада под османско владичество в края на 14 век, заедно с цялата българска държава.

По време на османския период градът носи турското наименование Ески Стамболук, което в превод означава стар Истанбул.

След освобождението през 1878 Преслав отново влиза в пределите на новосъздадената българска държава, а през 1883 година получава и статут на град. През 1993 година е преименуван от Преслав на днешното Велики Преслав.