Описание

Вонеща вода е българско село, което се намира в централната част на страната. Населението му е 226 души, по данни на ГРАО към 2015 година.

Селото е богато на минерални извори и поради лошата им миризма получава настоящето си име. То е прочуто и с това, че е родно място на българския войвода и революционер Филип Тотю.

Местоположение на Вонеща вода

Административно селото е част от Община и Област Велико Търново. Разположено е в планински район, в Стара планина.

През селото преминава второкласният републикански път 55, като от него се разделя и третокласният път 552. Най-близките населени места са Сърненци, Бойчовци, Дойновци, Белчевци, Продановци и Илевци.

Туризъм в селото

Туризмът в селото е силно развит и е един от основните сектори на местната икономика. Вонеща вода разполага с три хотела и три къщи за гости. Най-големият хотел разполага с леглова база от 150 места и е разположен в красива местност, заобиколен от гори. Разполага с ресторант, басейн, сауни, спа процедури и прочие.

Къщите за гости предлагат подходящи условия за семейни събирания, празници и тийм билдинги.

Селото е много подходящо за разходки и вело туризъм.

Забележителности във Вонеща вода и наоколо

Край Вонеща вода се намира къщата-музей Филип Тотю. Тя е истинската родна къща на българския революционер и е превърната в музей по случай 150-годишнината от раждането му. В изложбата са включени предмети от детството му, както и основни моменти от живота и делото на войводата.

Друга интересна забележителност в местността е Килифаревският манастир Рождество Богородично. Манастирът е действащ и е девически. Смята се, че е основан през 1348 година, но след османското нашествие, в края на 14 век, той бива разрушен. През 1718 година манастирът е възстановен, на мястото на стария. Църквата му е изградена от самия Кольо Фичето.

Ако искате да се разходите в Еленския балкан, може да отседнете в Хижа Грамадлива, която е на около 10 км от Вонеща вода. Разположена е в подножието на едноименния връх. В хижата има място за 60 души, а активността ѝ е целогодишна.

На около 12 км е Трявна, в която може да посетите редица културни и исторически забележителности. Една от тях е Галерия Казаков, която представя произведенията на прочутия български художник Димитър Казаков (чиито произведения са изложени и в Лувъра). В града се намират и редица музеи, сред които:

  • Музеят Райкова къща
  • Музеят на азиатското и африканското изкуство
  • Музеят на резбарското и зографското изкуство
  • Къщата-музей на Ангел Кънчев
  • Музеят Тревненска иконописна школа

История на селото

Историята на селото е сравнително нова. То възниква през 1840 година, когато дядо Цаньо Хаджиев от махала Гърневци си построява в местността малко ханче. Впоследствие идва и синът му Минчо Хаджиев, който се преселва със своето семейство и така се основава селото. Дълго време селото е наричано „Дядо Манчовите ханове“. Вонеща вода, както и много други балкански села и градове, са средище на българските хайдути и войводи, а един от най-светлите примери за това е Филип Тотю, който е роден в близката махала Гърците.

По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878) руският генерал Йосиф Гурко преминава с войските си през селото. След войната Вонеща вода става част от новосъздадената българска държава.