Описание

Баните е българско село, намиращо се в южната част на България. Бившето му име е Лъджа. По данни на ГРАО към 2015 година в него живеят 957 души.

Селото е известно с минералната си вода, която е уникална по състав за страната и създава условия за целогодишно балнеолечение. Смята се, че минералните бани са се използвали още по римско време.

Местоположение на Баните

Селото се намира в планински район в Родопите. То е административен център на едноименната община и е част от Област Смолян. През Баните протича река Малка Арда.

През селото минава третокласният републикански път 8632. Най-близките населени места са Оряховец, Вишнево и Дрянка.

Селото са намира на изключително подходящо място за балнеолечение, поради природните си минерални извори, но и на подходящо за планински туризъм място.

Туризъм в селото

Основните приоритети в развитието на Баните са туризма и балнеолечението. Различните природни дадености като чистата природа, мекият климат, богатата флора и фауна, топлите минерални извори и разнообразният релеф са изключително подходящи за развитие на селски, ловно-рибарски, екстремен и балнеоложки туризъм. Благодарение на минералните води със своите изключителни лечебни свойства, Баните се е превърнал в курортен център с национално и международно значение.

Селото предлага много и разнообразни места за отсядане, сред които 5 хотели и 3 семейни хотели, както и 18 къщи за гости. Освен това общината на Баните стопанисва и балнеосанаториалният комплекс в селото, което привлича нуждаещи се от рехабилитация хора, както и родни и чуждестранни туристи.

Забележителности, които да посетите

На 6 км от Баните се намира Римският мост, изграден над река Малка Арда и изключително добре запазен и в наши дни, като дори все още се използва от пешеходци. Намира се в края на едноименното село и много наподобява Дяволският мост, който е изграден над река Арда.

В едно от намиращите се наблизо села Давидково може да посетите местната етнографска сбирка, която е изложена в Народното читалище Зора. В нея са показани множество предмети от 19 и началото на 20 век, сред които и елементи от поминъка на предшествениците на жителите на селото. В изложбата са изложени и множество традиционни за Родопите мъжки и женски носии.

Смолянският водопад Салихаговата урва се намира на около 10 км от Баните и е разположен на Крива река, която води началото си от подножието на връх Снежанка.

Наблизо се намира село Загражден, край което може да видите Загражденските водопади и да се разходите по едноименната екопътека.

История на селището

Историята на Баните е свързано предимно с тракийското му минало. Най-ранните археологически паметници наблизо са регистрирани в местността Чукаря. Там е разкрито и проучено най-старото скално светилище на траките в целите Средни Родопи.

За селището и местността има много сведения и за Средновековието. Открити са десетки некрополи, църковища, селища и др. Почти няма село в Община Баните, в което да не е открито некропол или селище от Средновековието.

За историята на Баните през османския период не се знае много. След освобождението селището остава под османска власт, като се присъединява към България едва през 1913 година.

И до ден днешен селото е културен, административен и туристически център със своите уникални и лековити минерални извори.