Зверино – информация за селото

Зверино е българско село, което се намира в северозападната част на страната, в подножието на Врачанския балкан.

Населението му, според данни на ГРАО към 2015-та година, е 1616 души, което го прави едно от най-големите села в региона.

Зверино предлага много възможности за отдих, а ако сте жител на столицата, то ще се зарадвате да разберете, че до селото се стига за около 1 час и 20 минути с автомобил или 1 час и 10 минути с влак.

Това го прави привлекателна възможност за краткосрочна ваканция и туризъм сред живописното Искърско дефиле.

Къде се намира Зверино

Административно селото е част от Община Мездра и Област Враца, като Мездра е само на 20 минути път с автомобил.

Географски Зверино е надарено по всякакви възможни начини. От едната страна се издига величественият Врачански Балкан, а от другата река Искър и нейното живописно дефиле преминават през селото.

Отделно, железопътната линия пресича Зверино и добавя към богатата съвкупност от природни красоти на това населено място.

Второкласният републикански път 16 също минава през селото, но определено по-добрият избор за придвижване, поне в този район, е с влак. От тук преминава ЖП линията, която свързва Северна и Южна България. По тази линия се движи и един от най-важните влакове у нас, а именно София-Варна.

Най-близките населени места са Злидол, Оселна, Игнатица, Елисейна, Габровница и Лютиброд.

Туризъм в Зверино – какви са възможностите

В селото има едно единствено място, в което може да отседнете и това е местният хотел, който обаче може да посрещне цели 30 гости, колкото е и легловата му база. Освен това в него може да се насладите на удобства като открит басейн, джакузи, солариум, парна баня и сауна, а само на 30 метра е и брегът на река Искър.

Веднъж настанили се в селото, пред вас стоят редица възможности за разходки и посещение на интересни забележителности.

Може да се разходите из красивите пейзажи, които Искърското дефиле открива, както и да тръгнете към Врачанския Балкан.

Забележителностите, които трябва да посетите

Забележителностите, които може да посетите, докато сте в Зверино, са предимно в околностите на селото, така че ще ви трябва автомобил, а може да пътувате и с влак.

Най-близката забележителност е Черепишкият манастир Успение Богородично, който е на 4.5 км от селото и е мъжки. Той е изграден още по времето на цар Иван Шишман и през 1612 г. в него се случва важно събитие – в манастира е изработено „Черепишкото Четвероевангелие“, което е с позлатен обков.

Сградите, които днес се намират на територията на манастира, са построени през 1836 година. В самия храм пък има запазени стенописи, които датират чак до 14 век.

Друго интересно място, което заслужава вниманието ви, е природната забележителност Ритлите, която е разположена на брега на река Искър в съседното село Лютиброд.

Ритлите са четири отвесни скали, всяка от които е висока близо 200 метра. ЖП линията е прокопана в тях и може да ги видите от първа ръка, пътувайки с влака.

Може да видите още много интересни неща, които само ще отбележим:

  • Къща-музей Баба Илийца;
  • Комплекс Дядо Йоцо гледа;
  • Връх Околчица;
  • Базиликата в Пресветница (село Очин дол);
  • Врачанската екопътека;
  • Водопадът Боров камък;
  • И други.

История на селището

Няма много сведения за историята на селото, освен няколко местни легенди. Една от тях е свързана с името и твърди, че то произлиза от хайдутин, който се заселил на мястото на днешното село и реално се превърнал в първия му жител.

Хайдутинът се казвал Нено, а тъй като в района имало много вълци и кърджалии, хората кръстили смелчака Звер Нено, като впоследствие името останало и било леко променено на Зверино.

Предполага се, че селото е възникнало по време на Османския период. Това, с което местността привлякла хората, са плодородните почви и река Искър, която минава от тук.

След Освобождението през 1878 година Зверино става част от младото Княжество България и от тогава до ден днешен не е сменяло принадлежността си.