екскурзия Шотландия цена

Шотландия е една от най-мистичните страни в Европа. Тя има древна история и според пътешествениците е може би най-интересното място, което да посетите във Великобритания.

Като отделна страна със собствено управление, Шотландия има специфична култура, история, архитектура и традиции. Да не споменаваме многобройните митове и легенди, които допълнително подклаждат интереса към този рай в далечния Северозапад на Европа.

Времето

Времето в ШотландияМислите си, че времето в Шотландия е лошо? Страната има умерен океански климат, който се отличава с доста мек характер. Тук зимата носи температури от около 0 градуса и е една идея по-мека от тази в България. Най-мразовитите и студени дни могат да понижат термометрите до -5 – -10, което все пак е по-добре от виелиците в България, които могат да смъкнат градусите до -20.

Летата са изключително приятни. Докато по нашите ширини се съчетават висока влажност и температури от около 35 градуса на сянка през лятото, то в далечна Шотландия летните температури са далеч по-приятни и носят около 23 – 24 градуса. Това прави времето идеално за дълги разходки.

Плажовете

През 2009 г. тайландският „Кай Бай Бийч“ случайно използва снимка на остров Бърней, който се намира в Шотландските хебриди като промоционална картина с цел привличане на туристи. Това може да покаже, че североевропейската страна има какво да предложи.

Ако пък по някаква причина ви е малко хладно за влизане в морето, няма никакъв проблем просто да предприемете една дълга и приятна разходка около брега на океана. Имайте предвид, че тук плажовете са доста по-пусти и чисти в сравнение с родното Черноморие, така че има какво да се види.

Красотата на дивата природа

природа в ШотландияПлажовете са добър старт в опознаването на природата на Шотландия. Това се счита за едно от най-зелените кътчета на Европа. Макар и да не е плътно покрита от гора, Шотландия все пак предлага комбинация от зелени ливади, ферми и гористи местности, които представляват една безкрайна мозайка в изумрудено зелен цвят. В допълнение, страната се състои от над 790 острова, като само 100 от тях са постоянно обитавани.

Сред чудесата на местната природа е и езерото Лох Нес. Вероятно сте чували за прословутото чудовище. Истина или загадка, то може да ви накара да дойдете тук за да зърнете едно от най-мистериозните и красиви кътчета на Европа. Когато застанете пред тъмните и дълбоки води на езерото, вероятно ще ви побият тръпки, дори и ако до сега не сте вярвали дори и за миг в тези легенди.

Шотландски замъци

замъци в ШотландияИсторически данни показват, че Шотландия е дом на над 2000 замъка, което я поставя на първо място в света. Това означава, че тук на най-малка площ можете да видите най-много от тези монолитни здания от камък и покрити с мъх от честите валежи.

Малко интересни факти за шотландците

Според проучвания, приблизително около 13% от шотландското население има червена коса, като процентът е по-висок от която и да било друга страна по света. Около 40% от населението са носители на този ген, дори и ако не се появи в тяхното поколение.

Различна от всички останали

Всяка страна по света си има националното животно. В българия това е лъва, в Русия е мечката, а в САЩ – белоглавият орел. Най-интересно обаче е положението при Шотландия, където националното животно и символ на страната е еднорогът. Това подчертава мистериозния характер на северния народ.

Шотландия е различна и в още един аспект. Тя е единствената страна в света, където Кока-Кола не е най-консумираната безалкохолна напитка. Тук хората най-много консумират така наречената Ирн Бру (Irn Bru).

Страна на изобретатели

Голяма част от изобретенията, които правят англосаксонската цивилизация толкова горда, всъщност са с корени в шотландия. Достатъчно е само да споменем, че тук са изобретени телефонът, телевизията и голфът. А какво да кажем за двуколесните велосипеди, които караме всеки ден в парка, за работа или за развлечение?