Бабско пръскалоБабското пръскало е един от големите и внушителни български водопади. Както и повечето от първенците в нашата страна, той се намира в централните части на Стара планина.

Именно тук, на територията на Национален парк Централен Балкан, се намират близо половината от големите водопади в нашата страна. Това е интересно, тъй като стара планина отстъпва по височина на Рила и Пирин.

Предимството ѝ в този случай, обаче, най-вероятно се изразява в мащабите на самата планинска верига, която значително надхвърля първите две по-високи български планини.

Самият водопад е доста голям. Съответно, височината му достига цели 56 метра, което може и да не звучи като голяма цифра, но може да ви накара да потръпнете от изумление когато застанете пред това чудо на природата.

Местоположение

Бабското пръскало се намира в Централна Стара планина. Тук можете да откриете някои от най-високите ѝ върхове, а гледката е драматична. Водопадът попада приблизително на средата на пътя, между градовете Априлци (разположен на север от билото на планината) и Калофер (намиращ се на юг от билото)

Водопадът може и да е малко изолиран навътре в планината, но за сметка на това неговото местоположение е изключително кръстопътно. Той може многоп лесно да бъде достигнат от всички точки на страната, като отстои на приблизително равно разстояние от западните части на страната и от Черноморието.

Съответно, в резултат от централното му местоположение, най-близки от големите градове са съответно Пловдив, Стара Загора и Велико Търново. Те могат да играят ролята на отправна точка от пътя ви към водопада.

Надморската височина на водопада също не е много малка. Той се намира на приблизително около 1400 метра, което предопределя не само него самия, но и целия живот в околността като цяло. Тук всичко по един или друг начин се съобразява с тази височина, в това число и растения, и животни, но също така и посетителите, които идват тук.

Достъпност

Бъдейки една от най-големите природни забележителности в нашата страна, Бабското пръскало може да се похвали с това, че се радва на доста добра транспортна достъпност.

До тук водят както удобни пътища за онази част от туристите, които предпочитат да се доближат максимално с автомобил, така и многобройни туристически маршрути и еко-пътеки, които преминават през самата гора.

Последните трябва да се обходят пеш и трябва да се отбележи, че това не винаги е толкова лесно, колкото може би си мислите. Въпреки това, преобладават посетителите, които искат да прекарат време сред природата и желаят да се насладят на по-близкия контакт с нея.

Степен на сложност на пътеките

Имайки предвид малко по-голямото разстояние и необходимостта понякога да се изкачвате и слизате, този маршрут може да ви се види в известна степен сложен. Това важи особено ако нямате необходимата физическа подготовка и ако не сте свикнали с по-интензивно движение и натоварване.

Това, обаче, не е е причина да се откажете. Винаги можете да се концентрирате върху част от пътя, тъй като никой не ви задължава да извървите цялото разстояние наведнъж.

Помислете за някои особености, като например подходящо облекло и обувки, които да са удобни и едновременно с това да са съобразени със сезона и с особеностите на терена.

Нека, обаче, не забравяме и това, че все пак този тип туристически пътеки са замислени от опитни планинари и специалисти, които са се постарали те да са максимално достъпни и лесни за обхождане.

Националния парк

Бабското пръскало попада в пределите на Национален парк Централен Балкан. Той попада в централните части на страната и заема голяма площ от средния дял на Стара планина. Това е един от трите национални парка в българия, като другите са Рила и Пирин.

Паркът събира на едно място голяма част от природните забележителности на България, като на неговата площ попадат, забележете, около от всички природни забележителности в страната, които е препоръчително при първа възможност да бъдат посетени.

Сам по себе си, националният парк е удивително красив. Той е дом на една от най-големите по брой на видове растения и животни еко-системи в нашата страна, а разнообразието може да секне дъха ви!

Всъщност, малко са местата на Стария континент, които могат да се похвалят с толкова голямо богатство от видове. А ако трябва да бъдем по-конкретни, единственото място в Европа, което реално има повече видов в своя списък е югоизточното испанско крайбрежие на провинция Андалусия.

Изключително зрелищна панорама

Бабското пръскало се отличава с това, че за разлика от много други водопади, то може да бъде видяно от много голямо разстояние как излива водите си в урвата. Към него се разкрива изключителна гледка от многобройни места в околността, някои по-близки, докато други по-отдалечени.

Еко-пътеки, мостчета, панорамни площадки – всички те са разположени така, че да разкриват невероятна гледка. Това не е случайно и местата умишлено са подбрани по начин, който да позволява да се насладите максимално добре на гледката към това чудо на природата.

По кое време да посетим Бабското пръскало

Най-доброто време от годината, през което да посетите Бабското пръскало, това е краят на месец юни и юли. Обикновено повечето водопади в страната са най-атрактивни за туризъм в периода май – юни. Тук, обаче, най-доброто време се измества леко, защото надморската височина е малко по-голяма.

По тази причина, най-атрактивни са съответно месеците, които предлагат и най-топло и хубаво време през годината. Разбира се, този период е просто препоръчителен. Иначе, стига да решите, можете да се насочите към това място дори и през зимата, ако разбира се, сте сигурни, че ще съумеете да се справите с доста по-суровите условия в планината.

Имайте предвид

Имайте предвид това, че Бабското пръскало се намира на голяма надморска висчина. Там климатичните условия могат да се променят силна само в рамките на час. Това означава, че преди да поемете към мястото, вие трябва да бъдете доста добре запознати с времето и с това какви промени могат да настъпят.

Облеклото е друг важен момент, който не бива остава необмислен. Имайте предвид, че на тази надморска височина температурите могат доста да паднат, и то дори и в разгара на лятото. По тази причина, постарайте се винаги да имате в себе си връхна дреха.

Обувките са от огромно значение. Бабското пръскало е доста високо в планината, така че трябва да сте подготвени за това да повървите повече, и то през не много удобен терен. Обувките трябва да са съобразени с това, да са комфортни и здрави.