Описание на селото

Костадинкино е малко българско село, намиращо се в западната част на страната. Постоянно регистрираните жители наброяват 76 души според статистиките на ГРАО към 2015 година. Селото е разположено на надморска височина от 958 метра.

Въпреки малкия си размер Костадинкино е привлекателно за немалко хора, начело с жителите на София, а причината е това, че селото е близо до столицата и в същото време предлага усамотение и спокойствие, далеч от забързаното ежедневие.

Къде се намира Костадинкино

Административно селото е част от Софийска област и Община Ихтиман. Състои се от няколко махали. Географски Костадинкино се намира в планински район, в който климатът е умереноконтинентален и планински.

До селото се стига по малък четвъртокласен път, но само на по-малко от километър на север преминава автомагистрала „Тракия“, което дава на селото доста добра свързаност.

Вакарел се намира на около 3 километра от Костадинкино, а останалите най-близки населени места са Поповци, Банчовци, Пауново, Крушовица и Бальовци.

Туризъм – какво да очакваме от селото

Селото разполага с една вила, чийто капацитет възлиза на 22 места. Вилата прилича повече на хотелски комплекс и предлага редица екстри, сред които открит басейн, джакузи, парна баня, масажи и прочие.

Има паркинг с охрана, в който спокойно може да оставите автомобила си, както и страхотен ресторант с камина, в който да се храните.

Допълнителен плюс на селото е, че се намира близо до магистрала, което прави придвижването до него бързо и удобно.

Районът около селото разполага с красива природа, предоставяща много възможности за разходки и излети.

Кои са най-интересните забележителности в района

На около километър и половина се намира Вакарелският манастир Света Петка. Разположен в Ихтиманския дял на Средна гора, това е един от най-добре запазените манастири в района.

Вакарелският манастир е сравнително нов – създаден е през 20 век, но по своя характер е възрожденски. Представлява съвкупност от жилищна сграда и една черква.

На почти еднакво разстояние – 8 километра – но в две различни посоки може да отскочите до някой от язовирите Бозалан и Огняново. И двата язовира са подходящи за излети, риболов и спортни дейности.

10 километра ви делят от скалистия връх Гарван камък, който се намира близо до Нови хан. Представлява съвкупност от две големи и няколко по-малки скали под тях. Близо до Гарван камък е изграден кът за пикник с огнище и маса, който е общодостъпен.

В района препоръчваме да се разходите и до язовир Искър – най-големият по обем и площ язовир в страната, Шишмановският манастир Успение Господне, както и Лозенският манастир Свети Спас.

Какво можем да научим от историята на селото

Историята на селото е сравнително нова, като за дата на самото му създаване може да се определи 1986 година, когато с указ на Държавния съвет на тогавашната Народна република България се създава село Костадинкино чрез обединение на махалите Яздирастовци, Брънковци, Млечановци, Полиовци и Семковци.

За възникването и историята на тези махали се знае прекалено малко, за да се разсъждава и търси кога са създадени.

Основното развитие на селото е свързано най-вече с преминаващата непосредствено до него автомагистрала „Тракия“.

Близостта на селото до София в днешно време го прави привлекателно, особено за жителите на столицата, немалка част от които търсят имоти в селото.