Описание

Виево е българско село, което се намира в южната част на страната, в склоновете на Родопския масив. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 386 души. То е смесено и значителна част от хората изповядват ислям, наред с християнството.

Местоположение на Виево

Административно селото е част от Община и Област Смолян. Разположено е на надморска височина от 1080 метра, в Родопите.

През селото преминава третокласният републикански път 863, а най-близките населени места са Славейно, Петково и Кутела. В близост преминава и река Малка Арда.

Туризъм в селото и околността

Селото разполага с две къщи за гости, по-голямата от които предлага леглова база от 18 места. И двете къщи са изградени в автентичния за Родопите битов стил и предлагат домашна обстановка и уют, в съчетание с всички модерни удобства.

Виево е изключително красиво място, разположено в Родопите и предлага зашеметяващи гледки и редица места за отдих и разходки.

Наблизо има редица забележителности, които ще събудят интереса ви към родното и родопския край.

Забележителности в местността

Гористата и планинска местност около селото е използвана изключително добре и там е изградена пейнтбол база, която се простира на около 17 декара. В базата се провеждат и пикници.

На няколко километра, в село Славейно, се намира мемориалната къща-музей Професор доктор Константин Чилов, която е посветена на прочутия български лекар. Къщата-музей реално е неговата родна къща, в която са изложени над 3 000 експоната от личния и професионалния му живот.

На 4.5 км от Виево се намира Кърджалийският камък, като се смята, че се е образувал преди около 30 милиона години. От камъка се открива великолепна гледка, която ще ви остави без дъх.

Наблизо се намира и село Момчиловци, в който може да посетите няколко интересни забележителности. Една от тях е местният Исторически музей и галерия. Създаден е през 1964 година, като три години по-късно се открива и галерията. Разполага с над 3 000 исторически експоната, представящи историята на селото и местността.

Местността Хайдушки поляни е на няколко километра от Виево и е разположена на 1 700 метра надморска височина. В местността се намира и едноименната хижа, както и язовир Картола, в който има условия за спортен риболов.

Друга прочута хижа в региона е Преспа, която се намира в Западните Родопи. Тя е на три етажа и има изградена електрификация и водоснабдяване. Разполага с туристическа кухня, столова с камина и зала за игри.

Момчиловата крепост е една от най-прочутите забележителности в местността и се намира на 6.5 км от Виево. Тя е реставрирана през 1343 година от Момчил юнак, чието име носи. По време на османското нашествие крепостта бива опожарена. Днес са останали само останките ѝ.

История на Виево

Смята се, че селото е сравнително ново и възниква през османския период. Според краеведски изследвания, то, заедно със село Славейно, е създадено след разпадането на друго село – Илинденя. Доказателство за това е османски документ от 1839 година, в който Виево и Славейно се споменават като, съответно, Каршиль саагър (Малко Каршиль) и Каршиль кебир (Голямо Каршиль).

По време на османския период селото е център на нахия. То е един от обектите на насилствена ислямизация, поради което в него живеят значителен брой българо-мохамедани. Жители на село Виево са участвали в Руско-турската освободителна война (1877-1878), поради което в тяхна чест е издигната паметна плоча.

След освобождението селото остава част от Османската империя. През 1913 година, по силата на Букурещкия договор, Виево става част от българската държава.