екскурзия крит цена

Остров Крит често изненадва туристите със своите размери. С дължина от около 250 километра, островът е достатъчно голям, че за да го пресечете от източния до западния край да ви отнеме часове при наличния труден релеф, особено ако е включено в плановете ви и преминавате от северната към южната половина на гръцкия остров.

Прекосяването на Крит е равносилно на това да пресечете с автомобил половината територия на България, например от София до Велико Търново или от Велико Търново до Варна. На фона на тази толкова голяма площ не е изненадващо, че островът предлага изключително разнообразие във всеки един аспект – природен, културен, кулинарен и други.

Природата и пейзажите на Крит се променя драматично, както от изток на запад, така и от север на юг. На острова намират място както гъсти гори в планините, така и полупустинни местности на запад край брега, а цветовете варират драматично от златисто до наситено зелено. В крайните източни части на острова се намира единствената гора от финикови палми в Европа.

Плажовете на Крит

екскурзия крит плажове цена

Несъмнено една от основните причини, които привличат толкова много туристи на остров Крит са плажовете на острова. Някои от тях са сред най-хубавите в Европа и в света, а начина, по който изглеждат драматично се различава според това в коя част на острова се намират.

За най-хубави се считат Елафониси Бийч и Балос Бей, и двата от които се намират в източната част на острова. Там се простират обширни лагуни и пясъчни плитчини, които несъмнено ще запомните, дори и ако зърнете само за миг.

В тези две лагуни пясъците са снежно бели, а в останалата част на острова е малко по-различна, но също неустоимо привлекателна. Пясъците са масово в златист оттенъци, къде по-светли, къде по-тъмни.

Плажовете на острова могат да започнат да се използват най-рано през април. През тази част от годината са възможни наистина много приятни, топли и слънчеви дни, но някои са все пак по-хладни. През есента плажовете могат да се ползват до края на октомври, а също така и през не малко дни през ноември, когато температури.

Най-известните градове на Крит

Крит е място с неповторим дух и култура, където най-привлекателни за туристите са градовете Ираклион и Хания. И докато за Ираклион няма изненада, тъй като е най-големия и важен град на острова, то за Хания може и да се изненадате, понеже градът е доста по-малък.

Както можете да се уверите сами ако посетите това място обаче, Хания е един град с изключително привлекателно местоположение и именно локацията му дава изключително голяма преднина и го прави това, което е. Важно е да се подчертае също така, че именно в района на Хания се намират някои от най-привлекателните туристически дестинации на острова, включително и най-добрите плажове.

Времето на остров Крит

екскурзия време крит цена

Остров Крит се радва на топло и слънчево време през цялата година, като климатът има класически средиземноморски характер. Температурите са около 15 – 17 градуса през януари и около 35 през юли и август. Летният сезон е много дълъг и горещ, като понякога от Сахара идват непоносимо горещи въздушни маси.

И докато летните жеги става абсурдни в подобни моменти, такива въздушни маси от Сахара през зимата могат да повишат температурите от нормалните 15 градуса до около 22-25, особено ако се случи някое по-слънчево време.

Валежите са много обилни през зимните месеци от годината, като по този начин островът се напоява обилно за горещото и жарко лято, което обикновено се задържа за поне половин година.

Летният сезон трае от април до ноември, като все пак всяко време от годината си има своите особености. Така например април е малко прохладен за мнозина, докато май е малко ветровит. Юли и август са твърде горещи, докато ноември става доста нестабилен.

Храната на Крит

Остров Крит е дал на света наистина много по отношение на храната. Днес се смята, че това е мястото, от което идват най-вкусните и висококачествени хранителни продукти на света и ако трябва да сме напълно откровени, това не е особено преувеличено.

Нека само припомним, че от тук идват най-висококачествените маслини, най-вкусните цитрусови плодове, някои от най-желаните сирена и млечни продукти, а също така да не забравяме и критския зехтин. Той е не само много здравословен, но от него могат да ви потекат лигите. Ако се чудите на какво да се насладите докато сте на острова, то най-добре започнете с гръцка мусака, след което опитайте гръцка салата, маслини, сирене, кисело мляко и зехтин, а за десерт похапнете малко плодове.

Крит през зимата

екскурзия зима крит цена

Остров Крит има славата на същинска райска градина през летните месеци от годината. Ако обаче решите да го посетите през зимата, тогава може би и за вас, както е и за повечето хора, островът ще изглежда и ще ви се стори малко скучен и безинтересен.

Проблемът започва с това, че през зимния сезон времето тук не е подходящо за плаж.

Това реално погледнато е сред основните предимства на този красив гръцки остров в Средиземно море, така че реално през зимните месеци това много ще ви липсва, поне ако идвате тук заради плажа.

Освен това, много обекти на острова са затворени, като тук става дума най-вече за ресторантите и много от кафенетата. Те основно обслужват туристи, така че не е изненадващо, че през зимата временно преустановяват своята дейност.

Същото се отнася и за много от магазиите за дрехи и сувенири, което определено създава малко провинциален дух на иначе оживения и колоритен остров. Когато добавим и това, че транспортът е малко по-разреден и много от полетите липсват, понеже са чартърни и обслужват туристи само през летния сезон, вече можете да добиете ясна представа за какво иде реч през зимата.

Ако обаче си падате по разходките сред природата и по дългите преходи под открито небе, ако си търсите интересно място за велосипеден туризъм, тогава има наистина голяма вероятност тази част от годината да ви допадне много.

През зимата Крит е много спокойно място. Няма никакви туристи или ако има, това са единици, търсещи спокойствие на гръцкия остров извън сезона. Реално погледнато обаче, зимата е много по-подходящ сезон за дълги преходи сред природата.