Описание

Гара Бов е българско село, разположено в западната част на страната, в подножието на живописното Искърско дефиле.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 984 души.

Местоположение на Гара Бов

Административно селото е част от Община Своге и Софийска област. Разположено е в подножието на Искърското дефиле и край него протича най-дългата река в страната – Искър.

Край селото преминават второкласният републикански път 16, както и железопътна линия на Българските държавни железници. ЖП гарата Бов е една от най-красивите по трасето на БДЖ по Искърското дефиле. Най-близките населени места са Церово, Бов (различно от Гара Бов) и Добравица.

Туризъм в селото и околността

Селото разполага с една къща за гости, която предлага 15 места. Намира се в местността Скакля, в която се намира едноименният водопад, както и Вазовата екопътека. Къщата разполага с всички нужни удобства и има отделно помещение, което е трапезария.

Селото е приятно за разходка, а в местността има редица природни забележителности и местности, които си заслужава да посетите.

Забележителности, които да посетите

Протичащата край селото река Искър дава много повече възможности, освен напояването и водоснабдяването на селото. Може да опитате спускането с каяк или рафтинг по поречието на реката, като спусканията могат да бъдат както отпускащи, така и екстремни.

Местността около Гара Бов е изпълнена с най-различни и интересни скални образувания, причинени от река Искър, която е оформила Искърското дефиле по начина, който познаваме днес. Едно от тях е скалното образувание Камината, което се намира малко над село Бов. Високо е 12 метра и името му идва от това, че прилича на комин. Природният феномен се е образувал в следствие на ерозия на скалите.

Ако искате да се полюбувате на тази част на Стара планина, то може да изминете маршрута Вазова екопътека. Единият от краищата ѝ завършва близо до Гара Бов. Маршрутът ѝ преминава над реките Искър и Трескавец, както и покрай църквата Света Петка и водопадът Скакля.

Водопадът се намира на няколко километра от селото и е разположен в Искърския пролом. Скакля е един от най-високите водопади в цяла Стара планина и е образуван от три последователни скока, като най-големият е с височина от 85 метра. Около водопада има изградено място за пикник и отмора, както и беседка.

На 7.5 километра от селото се намира Искрецкият манастир Успение Богородично. Основан е през 13 век, но бива разрушен по време на османското нашествие в края на 14-ти. В началото на 17 век църквата на манастира бива възстановена, а от 1834 година целият манастир е действащ. В днешно време манастирът не е действащ, като е запазена единствено църквата Успение Богородично, която е отворена за посетители.

История на селото

Смята се, че селото има история още от Средновековието. Доказателство за това са откритите старо заселище и ранносредновековна християнска църква, в близост до днешното село Гара Бов. През 14 век селото е споменато в Мрачката грамота на цар Иван Александър под името Бововци.

Намиращото се в непосредствена близост село Бов е първоизточникът на днешното село Гара Бов. След прокарването на железопътна линия, започва масова миграция около ЖП гарата. По онова време в района на гарата има само три къщи. В периода 1956-1957 година има масово преселване на жители от село Бов, като населението му намалява от 1 557 на 533, докато жителите на Гара Бов достигат до 1 777 души. Впоследствие дори общината се премества в Гара Бов и в днешно време то е основният център в околността.