Описание

Бръшлян е българско село, разположено в югоизточната част на страната, близо до границата с Турция. Населението му е 67 души, по данни на ГРАО към 2015 година.

Заливът Бръшлян на остров Смит в Антарктика е кръстен на селото.

Местоположение на Бръшлян

Административно селото е част от Община Малко Търново и Област Бургас. Разположено е в планината Странджа и е част от едноименния природен парк.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, но наблизо преминава международният път Е87. Най-близките населени места са Звездец и Малко Търново, а границата с Турция е само н 4 км.

Туризъм в селото и местността

Самото село е архитектурен и исторически резерват от 1982 година насам и туризмът в него е силно развит. Селото разполага с един хотелски комплекс и 11 къщи за гости, като всички са изградени и запазени в автентичен странджански стил и съчетават в себе си уютна и домашна обстановка, заедно с всички удобства на съвременния дом. Къщите са подходящи за семейни събирания и тийм билдинги, а местоположението на селото предоставя възможност за разходки и излети в Странджанския балкан.

Забележителности в Бръшлян

Самото село е архитектурна и историческа забележителност, а в него има 7 къщи, които са на над 200 години. В Бръшлян може да разгледате редица забележителности, запазени в автентичния странджански стил. Църквата Свети Димитър е едно от тях. Намира се в центъра на селото. Смята се, че е изградена в края на 18 век върху останките на древно тракийско светилище на бог Дионис. Църквата е вкопана и днес е реставрирана от местното население и отворена за посещения.

Друга забележителност от изключително историческо и местно значение е килийното училище, което днес е архитектурен и културен паметник. Училището се намира в пристройка до църквата и в днешно време е реставрирано и отворено за посетители. В него може да се види как учениците са седели на земята и са пишели върху восъчни дъсчици и пясък.

Край селото може да посетите параклиса Света Марина, който се намира в източния край. За разлика от други параклиси в Странджа, този не се намира в близост до пещери или скални ниши.

Ако искате да се полюбувате на природата, то може да хванете екомаршрута Пътя на ясния месец, който свързва Бръшлян със село Стоилово. Маршрутът е дълъг 11 км, а преходът не е особено труден. Пътят преминава през странджанските поля и хълмове и открива невероятната красота на природния парк Странджа.

В селото се намира и историческият и архитектурен паметник Балюва къща, която е запазена в автентичния си странджански стил и до днес. Къщата представлява класическата странджанска селска къща от средата на 19 век.

Други два паркалиса, които може да посетите са Свети Пантелеймон и Свети Петка. Вторият се намира на 2 км от селото и до него се стига по туристическа пътека.

История на селището

Селището възниква през 17 век с името Сърмашик. Тогава жителите на три махали – Юртет, Живак и Селище – решават да се заселят в най-старата част на селото – Долната махала.

Има данни, че през 19 век селището е голям животновъден център, като продуктите са се продавали чак в Истанбул.

През селото е преминавал и Васил Левски, по времето в което е организирал структурите на българското националноосвободително движение. Днес е запазена къщата, в която е нощувал.

Сърмашик е един от центровете на Илинден-Преображенското въстание, като на 2 април 1903 година една част от четата на ВМОРО бива обградена от османски войски в Балювата къща, която днес е запазена и е архитектурен паметник. Жителите на селото също участват във въстанието, което води до сериозни щети при потушаването му. Всичките 150 къщи по това време биват ограбени, а населението избягва.

След освобождението селото остава част от Османската империя, като се присъединява към България чак през 1913 година по силата на Букурещкия договор.

Към средата на 20 век започва масово изселване на жителите на Бръшлян към по-големите населени места, предимно към Малко Търново. Немалка част от днешните жители на Малко Търново са от Бръшлян и там са наричани „сърмашичани“, което идва от старото име на селото.