Описание

Аркутино е блато-лагуна, намиращо се в близост до устието на река Ропотамо и е част от едноименния резерват. Лагуната е отделено с пясъчни дюни от морето. До нея се намира едноименния плаж, на който вирее и пясъчна лилия.

Другото му име е Мечешкото блато

Местоположение на Аркутино

Административно блатото е част от Община Приморско и Област Бургас. Намира се на 2.5 км северозападно от устието на река Ропотамо. Наблизо се намира и остров Свети Тома.

През него преминава Републикански път II – 99, а най-близките населени места са Приморско, Равадиново, Китен и Созопол.

Възможности за туризъм

Единственото място за отсядане е местното ваканционно селище, носещо същото име. Селището предлага леглова база от 150 места от най-различен тип. В него посетителите могат да се насладят на най-различни удобства, сред които фризьорски салон, медицински център, магазин и открит басейн с бар.

Туристите могат да посетят и някои от намиращите се наблизо курортни селища.

Забележителности в района

Разположеният в непосредствена близост плаж Аркутино е любим за редица туристи. Той разполага с обширна плажна ивица, а водата е кристално чиста. Плажът предлага и заведения, както и сърф училище.

Резерватът Ропотамо, от който Аркутино е част, е област, обхващаща течението на едноименната река. В него посетителите могат да видят голямо разнообразие на пясъчни дюни, скални образувания и широколистни гори, както и представители на най-различни видове бозайници, риби, змии, цвета, птици и дървета. В самата река има възможност за пътуване с лодка, която стига до устието на река Ропотамо при вливането ѝ в Черно море. Резерватът е създаден през 1940 година.

В непосредствена близост до плаж Аркутино се намира и островът Свети Тома (или Змийски остров), който също попада в пределите на резервата Ропотамо. Големината на острова е 12 дка, а името си носи поради сивите водни змии, които обитават водите му. На Свети Тома през 1933 година българският цар Борис III засажда диворастящи кактуси, които и към ден днешен заемат по-голямата част от острова.

Скалното образувание Лъвската глава, се намира на километър и половина от Аркутино и е част от природен парк Странджа. То представлява уникална каменна пирамида, за която се смята че е на възраст между 65 и 70 милиона години. Има формата на лъвска глава, от което идва и името му. Намира се на около 100 метра от река Ропотамо.

История на местността

Историята на Аркутино е свързана предимно с резервата Ропотамо. Той е основан около течението на едноименната река през 1940 година. През 1962 година получава статут на народен парк. Поради неконтролирания туристически поток, през следващите години екологичният баланс в парка е силно застрашен. Поради това той получава статут на „резерват със строг режим“ с прилежаща буферна зона през 1992 година.