Ореховски водопадиРазположено в източната част на Западните Родопи, село Орехово се намира на височина от около 960 метра над морското равнище. На пръв поглед съвсем малко и без никакви особености, то всъщност привлича много голям брой посетители от цялата страна. И тук възниква въпросът защо всички тези хора искат да посетят едно малко и тихо селце с население от около 153 човека. Отговорът на този въпрос се крие не съвсем в самото селище, а малко извън него.

Водопадите

Това, с което село Орехово се отличава измежду хилядите други в нашата страна са водопадите. Те са три на брой, като съответно са известни с имената Костен камък, Дуплево и Скакалото.

Най-оригинален и според мнозина най-красив е Костен камък. Той е висок около 31 метра, като водите му, макар и не много буйни, се появяват внезапно от страховита дупка в скалите, след което правят внушителен скок в бездната.

Най-близък до село Орехово е съответно водопадът Дуплево. Той е малко по-пълноводен, но и доста по-нисък. Височината му е около петнайсетина метра, като при пропадането се от надвиснала във въздуха скала, водопадът изхвърля водите си на няколко мера напред, наподобявайки скален чучур на огромна чешма.

Последен е Скакалото. Той се намира в изключително красива местност. По отдалеченост и воден дебит е среден и със сигурност трябва да бъде посетен, дори и ако сте в района само за няколко часа.

Местоположение

Ореховските водопади се намират в Южна България. Те са разположени в източната част на Западните Родопи, като можете да ги откриете на надморска височина около и над 1000 метра. Най-близкият голям град до тях е Пловдив, който по права линия отстои на приблизително 30 километра от село Орехово.

Водопадите се намират в един от най-красивите райони на нашата страна. Те са оградени от красиви широколистни гори, напомняйки какви късметлии сме да има места като това в рамките на нашата страна.

Достъпност

Ореховските водопади се намират в сравнително лесно достъпен район. Те са разположени на около 7 километра западно от главния път, който свързва Асеновград и Чепеларе през планината. Поема се по отбивката за село Орехово. След като достигнете до селото, най-добре помолете някой от местните жители да ви даде насоки за мястото.

След като ви обяснят на къде да поемете, трябва да имате под ръка малко по-удобни обувки, защото пътят преминава през не много лесно прекосим терен, а на всичко отгоре се върви и през гората. Пътеката е не много добре оформена, което налага да сте малко по-внимателни.

От трите водопада, най-близък до селото е съответно Дуплево. Той може да се достигне след приблизително 5 минути преход през гората, като дистанцията до него може да се прекоси на практика при всякакви условия. Разбира се, това няма голямо значение, защото ако пътувате през сезон различен от пролетта, водопадът няма да е на мястото си.

Най-отдалечен е най-красивият – Костен камък. Той се намира на приблизително 2 километра навътре в гората, като до него се достига по-трудно, но пък и крайната цел определено си заслужава.

Кога да ги посетим

Ореховските водопади са доста добре познати с ясно изразената сезонност на своето пълноводие. Единственото време от годината, в което можете да им се насладите, това е пролетта, като по-точно става дума за месеците от март до към юни. След това те напълно пресъхват, като единственото напомнящо за тях са следите в пръстта, напомнящи, че от тук е текла вода.

Като цяло, самите те не са много пълноводни, така че за да пресъхне напълно, всеки един от тях се нуждае от няколко дни. В последните моменти преди пълно пресъхване, обикновено водите започват да се процеждат едвам измежду скалите.

През есента, лятото и зимата водопадите на практика не съществуват, защото за тях основен източник на подхранване се явява топенето на снеговете в по-високите планински части.

Настаняване в района

Малко са планините в България, които могат да се похвалят с това, че предлагат толкова многобройни възможности за настаняване, колкото бихте могли да откриете в Родопите.

Тук в не едно и две села могат да се намерят малки хотелчета, вили, бунгала и къщи за настаняване. Условията са добри, а цените са конкурентни. Това прави планината доста привлекателно място за туризъм през дългите уикенди.

Районът на село Орехово не прави изключение. Тук можете да намерите доста изгодни предложения за настаняване, което ще ви позволи да разгледате околността без да бързате. По този начин ще отделите на всеки водопад времето, от което той се нуждае за да му се насладите напълно.

Хубавото е, че където и да отседнете, тук никога не е претъпкано с туристи. Най-вероятно в района ще има още няколко души, които подобно на вас търсят уединение и спокойствие сред красотата на дивата природа.

Сред плюсовете е и това, че тук ще можете да опитате не малко местни продукти, които хората от района са отгледали в собствените си стопанства. Вино, плодове и зеленчуци, сирене и мляко – всичко това можете да опитате от първа ръка, директно от селските стопани в района.

Рискове

Тази част от Родопите е дом на доста големи животни. Тук могат да се открият популации от мечки, вълци, чакали, лисици, сърни и елени. Дивите животни обикновено се страхуват от хората, но понякога тази уплаха, която те усещат, може да се превърне в агресивно отношение.

По тази причина, винаги при пътуване към водопадите е добре да сте нащрек и да се движите само през светлите часове от деня. Трябва да внимавате за това да не се натъкнете на някой по-едър хищник, защото това не е напълно изключено като вероятност във всяка една планинска гора, включително и в тази.

Иначе, трябва да се каже, че пътят към повечето от водопадите в района не е опасен като цяло и пътеките, макар и не толкова добре обособени, преминават през лесно проходими места.

Сред нещата, за които трябва да внимавате е опасността от загуба на координация. Внимавайте да не изгубите пътя към мястото, защото по този начин можете да се окажете принудени да се обаждате за помощ.

В този ред на мисли трябва да се спомене и това, че винаги е задължително да носите със себе си добре зареден мобилен телефон. Това може да се окаже много ценен ваш приятел, особено ако загубите представа на къде да се движите.