Описание

Борово е българско село, което се намира в южната част на България. Населението му, по данни на ГРАО от 2015 година, е 86 души. Разположено е в планински район в Родопите.

Изключително тихо и спокойно е, въздухът е чист, а природата е невероятна. Селото е изключително подходящо за семейна почивка или ваканция, а забележителностите наоколо ви гарантират запълнени дни.

Местоположение на Борово

Административно е част от Община Лъки и Област Пловдив. До селото се стига по автомобилен път, а до него минава и третокласният републикански път 8611, който свързва Оряховец с главния път 86.

Най-близките населени места са Белица, Лъки и Югово.

Туризъм в Борово и местността

В селото има два семейни хотела и три къщи за гости. По-големият от тях разполага с 43 места и се намира на входа на селото. Той предлага всички нужни удобства, както и сауна и парна кабина. Хотелът предлага и планински бегачи за всички, които желаят да се насладят на планинско катерене с велосипеди.

Къщите за гости са реновирани в автентичен родопски стил и предлагат уютна и домашна обстановка.

Намиращата се наблизо Кръстова гора предлага страхотни възможности за пешеходни разходки и излети.

Забележителности наоколо

В селото е началната точка на екопътеката Пътят на Сърцето, която се състои от три самостоятелни похода – Походът на Светлината, Усмивката и Вярата. И трите маршрута преминават през красиви и живописни места в района. Средно маршрутите са с продължителност от около 2-3 часа.

Встрани от пътя за Кръстова гора се намира скалният мост Шапран дупка. Река Белишка е прокопала твърда скала и е създала уникален естествено мост, под който преминава.

Една от най-значимите забележителности в района е местността Кръстова Гора. Намира се само на 3.5 км от Борово и е едно от най-големите християнски средища в България. Вярва се, че там е заровено парче от Христовия кръст. Ежегодно мястото привлича голям брой вярващи от цялата страна.

В Кръстова гора се намира и манастирът Света Троица. Комплексът разполага с две църкви – Покров на Света Троица и Света Богородица, а отделни има и още около 15 параклиса. Манастирът е действащ и се предлагат стаи за нощувка в него.

На 4.5 км от Борово се намира и водопад Гюмберджията. Разположен е по поречието на река Белишка. Водопадът е нисък, но изключително красив и позволява къпане във водата под него.

Ако искате да се разходите в Родопите, може да отседнете в Хижа Магарица. Намира се на около 5 км от Борово и разполага със 154 места. Хижата е голяма и е на три етажа, като на всеки етаж има баня и санитарен възел. В нея има електричество и водоснабдяване. Отделно има туристическа кухня, столова, кафене, както и паркинг.

Наблизо има и няколко пещери като Добростански бисер и Иванова вода.

История на селището

Археологическите разкопки разкриват, че землището на днешното Борово е обитавано още от 5-4 век преди Христа. За пръв път името му се среща в писмени сведения през 1083 година, когато Григорий Бакуриани, основателят на Бачковския манастир, го споменава редом с други селища в околността.

По време на Османския период, Борово се населява предимно от турци. След като се изселват, те разпродават имотите си на християнското население от намиращото се наблизо село Момчиловци. До освобождението християнството в местността изживява сериозен подем, който се изразява в изграждането на редица параклиси, църкви и манастири. След 1878 година селото става част от Източна Румелия, а след 1885 година и от Княжество България. В следващите десетилетия Борово процъфтява като родопско средище на християнската вяра. През 20 век, и особено през втората му половина, селището се превръща в популярна дестинация, като за това допринася и християнският комплекс „Кръстова гора“.